Pohádkový statek ve Vranovicích na Rokycansku je plný strašidel, zábavy i poučení

23. květen 2020

Už jste byli na pohádkovém statku ve Vranovicích na Rokycansku? I ten se po dvouměsíční odstávce kvůli koronaviru opět otevřel veřejnosti. Výlet sem rozhodně stojí za to, jak jsme se přesvědčili i my.

Nečekejte nějakou nudnou expozici s vycpanými figurínami. Pohádkový statek je plný legrace a vtipných hlášek. Na své si tu přijdou i milovníci legendárního Járy Cimrmana. Ve stodole strašidel si totiž můžete prohlédnout dřeváky, které Cimrman nikdy neobul.

Stodola strašidel

Provozovatelem, zakladatelem i principálem statku v jedné osobě je Zdeněk Zajíček, který je rád, že skončil zákaz způsobený koronavirovou pandemii. „Období, kdy k nám nemohli lidé, jsme přečkali, ale bylo to krušné. Zavřené bylo také naše Muzeum strašidel na náměstí Republiky v Plzni, ještě, že to skončilo,“ říká Zdeněk Zajíček.

Lidé se teď podle Zajíčka chtějí hlavně bavit a k tomu je statek ve Vranovicích ideálním místem. Součástí statku jsou i divadelní představení u jedné stodoly. To, kterého jsem byl také součástí, vtáhne do děje postupně úplně všechny.

Kostlivec ve skříni i čapí hnízdo bez dotací

Dozvíte se o strašidlech a během chvíle jsou z vás herci. Ze mě se stala žirafa rozhlasová. Co všechno můžete v pohádkovém statku vidět a zažít? Ve stodole strašidel snad každý zavzpomíná na pohádkové postavy, které jsou tu vtipně ztvárněné.

Děti čeká také řada kvízů a hádanek včetně soutěže, ve které musí v celém areálu postupně najít deset skřítků. Některé sochy nebo výtvory zase odrážejí stará i novodobá rčení. Mě osobně třeba nejvíc ve stodole strašidel pobavil kostlivec ve skříni. Kdo si potřebuje dobít mobil, může tak učinit na špalku, u kterého je i kladívko.

Unikátní je také strom klobásovník, koláčovník nebo diamantovník. Celý statek provozuje Zdeněk Zajíček bez jakýchkoli dotací. Najdete tu i čapí hnízdo bez dotací. Pohádkový statek je nově otevřený veřejnosti každý den, kromě pondělí.

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio