Pohankové lívance

15. březen 2015

Pohanka je často užívanou surovinou ve zdravé výživě. Neobsahuje lepek, takže jako jedna z mála obilovin je vhodná pro osoby trpící celiakií. Je významným zdrojem rutinu, který léčí problémy s cévami, hemoroidy i křečovými žilami.

Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Posiluje imunitu a využívá se i při detoxikaci. Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus.

Suroviny: 50 g celozrnné hladké mouky, 50 g pohankové mouky, 1 vejce, 300 ml polotučného mléka, 8 lžiček olivového oleje

Postup: Prosejte oba druhy mouky do mísy. Ušlehejte vejce s mlékem a postupně do nich zašlehejte mouku, až vznikne hladké řidší těsto. Nechte 20 minut stát a znovu promíchejte.

Zahřejte na pánvi s nepřilnavým dnem lžičku oleje. Když je olej horký, nalijte na něj 2 polévkové lžíce těsta. Smažte 2 minuty, až spodní strana lívance zhnědne, pak lívanec obraťte a osmažte jej z druhé strany. Přendejte ho na talíř a udržujte v teple. Těsto vystačí na 8 lívanců.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.