Poháry ze sklářské huti ve Vrbně pod Pradědem se dostaly až do Hry o trůny

7. duben 2020

Když sledujete nějaký historický film, všimnete si ve scénách, kdy panstvo hoduje, krásných skleněných pohárů na víno? Dost možná je vyrobili ve Vrbně pod Pradědem. V tomto městečku v Jeseníkách, které je proslulé sklářskou tradicí, totiž pracuje několik zručných mistrů specializujících se na výrobu replik historického skla.

Co středověcí skláři nedokázali oddělit, to musí novodobí mistři dohánět různými metodami. Zelené zabarvení je typické pro takzvané lesní sklo. Dříve ho způsobovala přítomnost železa v surovinách, které skláři při výrobě používali. Tehdejšími technologiemi nedokázali vše dokonale vyčistit, a tak zůstávaly jejich poháry, džbány či karafy zelené.

Bublinky zase ve skle vznikaly tak, že středověké pece nedosahovaly dostatečně vysokých teplot a sklo se tudíž dostatečně neprotavilo. Novodobí skláři z Vrbna pod Pradědem si dnes své sklo dobarvují roztavenými střepy zeleného skla. Bublinkového efektu dosáhnou tím, že sklo v peci podrží kratší dobu.

Ve sklářské peci panuje teplota kolem 1250 stupňů

Historické sklo se vyznačovalo nejen typickou barvou, ale také svou mohutností a množstvím ozdob. Sklářští mistři tak mají při výrobě jednoho poháru o zábavu postaráno. Nestačí jen správně vypálit, vyfouknout, přidělat nožku a zchladit. Je třeba vyrobit razítkem malinu, přidělat štípané nálepy či tažené kapky. Výroba jednoho historického poháru sklářům zabere přibližně 15 minut. Za směnu jich vyrobí kolem čtyřiceti. Důvod, proč bývaly historické poháry tak zdobené, je prostý. Panstvo hodovalo rukama. A právě množství ozdob zabránilo tomu, aby jim z mastných prstů pohár vyklouzl.

Poctivá práce vrbenských sklářů těší nejen běžné návštěvníky, kteří obdivují sehranou práci dvou mistrů, ale dostalo se jí uznání také ve světě filmu. Místní poháry si zahrály v několika historických seriálech, používali je například herci v seriálovém megahitu Hra o trůny.

Sklářská huť TOMI ve Vrbně pod Pradědem je běžně přístupná turistům. Rádi vás tady uvítají ve všední dny od 8 do 16 hodin. V sobotu se můžete přijít podívat na práci Romana Míčka a Vladimíra Tomčíka od 8 do 12 hodin.

Spustit audio