Pohled z Boží hory u Žulové je hodný korunovaných hlav

16. květen 2020

Boží hora s kostelíkem z 19. století se vypíná do výšky 530 metrů nad městečkem Žulová na Jesenicku. Odpradávna je cílem mariánských poutí, ale také turistů, které sem láká neopakovatelný výhled.

Kuželovitý vrchol Boží hory je pozůstatkem poslední doby ledové, kdy jej ledovec vymodeloval do podoby tzv. ostrovní hory, které najdeme právě v okolí Žulové.

Vyhlídka na vrcholu Boží hory

Jako maják ční do krajiny na vrcholu Boží hory mariánský poutní kostelík postavený v 19. století. Tradice poutí je však na tomto místě ještě starší než kostel. Už prý ve 12. století - se na vrcholu Boží hory objevila na kůlu upevněná podobizna Panny Marie Bolestné. Když byl tento obraz jednou větrem utržen, postavili obyvatelé Žulové na  místě, kam vítr tento obraz zanesl, kapličku, do které mariánský obraz umístili. Kaple byla několikrát obnovována, až v roce 1712 padlo rozhodnutí nahradit ji kostelíkem.

Přímo na úbočí Boží hory se ještě nedávno dobývala žula

Poutní tradice Na Boží hoře přetrvala až do josefínských reforem. V roce 1784 byla kaple uzavřena a dokonce měla být zbořena. Naštěstí však k tomu nedošlo, ale poutě zde konané, byly neoficiální. Obraz Panny Marie byl přenesen do kostela ve Skorošicích, kde při požáru 25. listopadu 1833 shořel.

Kostelík na Boží hoře byl dokončen už v roce 1880

Kostel na vrcholu však chátral. Po roce 1866 požádali představení obce Žulová vratislavského biskupa Heinricha Förstera (mimochodem prý zaníceného milovníka tohoto místa) o pomoc při obnově. Biskup souhlasil a nechal hned u stavitele Schmidta z Vídně nakreslit plány nové, nyní již kamenné novogotické stavby. Ta se stavěla dva roky a 30. května 1880 byl kostelík vysvěcen. V roce 1893 byla dokončena i křížová cesta na vrchol a místo se opět stalo centrem duchovního života ve Slezsku.

Z vrcholu Boží hory je krásný výhled na Žulovou, Černou vodu s rybníky, panorama Rychlebských hor i na vzdálenou polskou rovinu či Sowie Gory. Výhled přilákal na toto místo známé osobnosti minulosti. Kromě vratislavského biskupa kardinála Georga Koppa, jej navštívila také saská královna Carola či romantický básník Josef von Eichendorf, který považoval výhled odsud za nejkrásnější na světě. Však zde již na počátku 20. stol byl k dispozici i dalekohled.

Součástí křížové cesty z Žulové na vrchol je i tato grotta se sochou Panny Marie.

Od roku 1905 zde byla turistům a poutníkům k dispozici i turistická Jiřího chata, pojmenovaná právě po kardinálu Georgu Koppovi.  Bohužel po II. světové válce kostel zpustl a chata byla stržena. Naštěstí i přes dobu nepřející podobným místům zůstal kostelík zachován do dnešních dnů. V minulých letech byl vrchol Boží hory opět odlesněn, kostel opraven a návštěvníkům se zase naskýtá unikátní výhled do krajiny.

autor: kbz
Spustit audio