Pohřebiště se zachovalými předměty z doby bronzové odkryli archeologové na Olomoucku

26. duben 2018

Archeologové na Olomoucku odkryli 3000 let staré pohřebiště. V hrobech nalezli bronzové nádoby, jehlice nebo spony. Místo nálezu ale zatím tají. Český rozhlas měl jako jediný možnost na nalezišti natáčet.

„To je zlomek přepáleného náramku, který měl nebožtík jako výbavu ve své hrobové jámě,“ ukazuje archeolog Marek Kalábek část bronzového kroužku. Vykopal ho náhodou v polích nedaleko Olomouce. Ležel tady více než 3 tisíce let.

Marek Kalábek už teď ví, že se mu spolu s kolegy podařilo objevit celé pohřebiště z mladší doby bronzové. „Jedná se o žárové pohřebiště, čili nebožtíci byli spalováni na pohřební dřevěné hranici, jejich pozůstalí vykopali mělkou jamku, uložili tam několik nádob jako milodary a toho nebožtíka nasypali mezi tyto nádoby,“ vysvětluje.

Mezi kolíky s nataženými provázky archeologové prozatím odkryli asi desítku hrobů. V nich našli fragmenty bronzových předmětů. „Jsou to především ozdoby těla čili náramky nebo jehlice, spony,“ říká archeolog.

Přicházíme k jedné z jam, ve které leží dvě velké nádoby. Pracuje tam brigádník, pan Otakar. „Teď se to chystá na fotku, zůstanou tu vypreparované nádoby a tento sekeromlat,“ ukazuje.

4000 let staré hroby

„Na tom pohřebišti jsou ještě o něco starší hroby, zhruba o 1000 let. Ten hrob obsahuje i výbavu, v tomto případě měl nebožtík u sebe i kamenný sekeromlat a pazourek,“ dodává Kalábek.

S výzkumem archeologové pospíchají. Neradi by o své nálezy přišli, a tak přesné místo pohřebiště tají. „Nechceme zbytečně upozorňovat ty, kteří by si rádi odnesli nějaký suvenýr. Doufám, že se obejdeme bez ochranky,“ věří archeolog.

V terénu mají archeologové svůj výzkum dokončit do dvou měsíců. Až poté své nejvzácnější nálezy představí veřejnosti.

autor: kra
Spustit audio