Pohyb je to nejlepší, co pro své zdraví můžeme udělat, říká devadesátiletý turista Jan Eichler z Mariánského Údolí

Turistický oddíl při TJ Spartak Moravia Mariánské Údolí založila skupina příznivců táboření a vysokohorské turistiky v roce 1949. O rok později do něj vstoupil Jan Eichler. „Byl jsem kluk z vesnice, jako mladík jsem chodil do Junáka a do Skautu, takže mě příroda a turistika lákaly,“ vzpomíná.

Jan Eichler

Klub tvoří v současné době samí důchodci od šedesáti devíti do devadesáti let. Jeho nejstarší člen Jan Eichler získal v roce 2020 Čestný odznak Klubu českých turistů, je zároveň držitelem Čestného odznaku Vojty Náprstka.

Českou republiku mají turisté z Mariánského Údolí prochozenou křížem krajem. „Podnikali jsme jednodenní výlety i týdenní zájezdy. Byli jsme třeba ve Starém Městě pod Sněžníkem, Českém i Slovenském ráji, na Šumavě, ve Vysokých Tatrách, Slovenském krase, v Jizerských horách a na mnoha dalších místech,“ vyjmenovává stále aktivní turista, který si i ve svých devadesáti troufá na nejvyšší slovenské pohoří.

Pamětní list 50. ročníku Moraviánské padesátky

Jan Eichler byl u toho, když se v roce 1972 konal první ročník Mariánské padesátky. „Účastnil jsem se všech ročníků. Buď jako organizátor, nebo jsem stál na kontrolách,“ zdůrazňuje. Letos v květnu proběhl už padesátý ročník.

autor: voj
Spustit audio