Pokud se zraníte na neuklizeném chodníku v nevhodné obuvi, nejspíš neuspějete, říká právnička

15. leden 2019
Právní poradna

V Právní poradně jsme se aktuálně věnovali situacím, kdy se vám stane nějaká újma na zledovatělé komunikaci. Jak se zachovat radila Mgr. Kristýna Pinkava.

Časté houkání sanitek v posledních dnech má podobný důvod. Záchranáři vyjíždějí k někomu, kdo uklouzl na zledovatělém chodníku. Už v ten okamžik by dotyčný měl mít jasno, zda se bude domáhat náhrady škody a pokud ano, je nutné hned na místě sbírat důkazy.

„Ideální je, když se vám podaří získat kontakty na případné svědky nehody, udělat fotodokumentaci daného místa a svého obutí,“ říká Kristýna Pinkava. Pokud jste totiž šli v nevhodné obuvi, je to problém. „A samozřejmě je nutné schovávat i veškeré listinné dokumenty, protože spory se často  vlečou mnoho měsíců,“ dodává. 

Spory o náhradu škody při uklouznutí na chodníku prý nejsou zase až tak časté. „Většina lidí třeba kvůli výronu nemá tu energii jít do sporu, ale měla jsem třeba paní, která se zranila den před odletem na exotickou dovolenou a té už to za to stálo,“ vzpomíná Kristýna.

Jak si počínat při vymáhání náhrady škody po nehodě na neuklizeném chodníku a podobné případy jsme probírali v Právní poradně ČRo Olomouc s Mgr. Kristýnou Pinkavou z právní kanceláře JUDr. Davida Pytely.

Spustit audio