Polárka se rozzářila, nově i Malou scénou

27. říjen 2016

Všechny děti si pochutnaly na Polárkovém dortu! I tak by se dal shrnout průběh festivalu, kterým po prázdninové rekonstrukci zahájilo brněnské divadlo (nejen) pro děti Polárka novou sezónu.

„Festivalem Polárkový dort jsme zahájili novou sezónu 2016/2017. Bylo to skvělé, žilo nejen celé divadlo, ale i zahrada za divadlem. Byla tady všude spousta dětí a dospělých s dětmi a ještě více dětí...,"usmívá se nová vedoucí divadla, Tereza Lexová. A má pravdu.

Během prvního říjnového víkendu prostory Polárky praskaly ve švech – divadlo návštěvníkům nabídlo nejen možnost shlédnout obnovené premiéry téměř všech svých představení, ale také velké množství workshopů a koncertů.

Brněnská Polárka má už dlouholetou historii, založena byla v roce 1999. V poslední době však prošla několika změnami, a to nejen rekonstrukčními.

Během festivalu Polárkový dort byly prostory divadla zaplněné dětmi a rodiči.

„V divadle se po letech změnilo vedení. To v současné chvíli tvoří režisér Honza Cimr jako umělecký šéf, já jako vedoucí divadla, a dramaturgyně divadla Alžběta Kubíčková. Rádi bychom divadlo pojali jako prostor otevřený pro rodiče s dětmi, babičky a dědečky, děti samotné, dospělé bez dětí... Je to vlastně jedno. Polárka by měla fungovat jako místo pro setkávání obohacené o to, že se v něm hraje," zamýšlí se nad novou koncepcí divadla Tereza Lexová, která vnímá dětské diváky jako v dnešní době opomíjené publikum.

„Čím dříve a čím více se dítě setká s kulturou a divadlem, tím je podle mě kvalitnějším člověkem."

Polárka aktivně zapojuje děti do divadelního dění.

Aby měly děti možnost poznat divadlo skutečně podrobně, otevírá Polárka nově i Malou scénu, určenou pro děti od tří let: „Když vstoupíš na Malou scénu, okamžitě se stáváš součástí příběhu. Není zde žádná hranice mezi hercem a divákem," ukazuje Lexová malou místnost bez pódia, ve které jsou skutečně herci divákům na dosah ruky. Zároveň Polárka zakládá i dvě studia pro mladé adepty divadelní práce: Polaro-Id a Polárníček.

„Polárníček je divadelní přípravka pro děti od tří do šesti let, kterou povede Michal Mančík. Do Polaro-Idu by měly chodit děti od dvanácti let, které bychom si vychovali tak, aby pak působily v profesionálních inscenacích divadla Polárka – a je jedno, na jaké pozici," vysvětluje Lexová.

Nová vedoucí divadla Tereza Lexová.

„To divadlo se vlastně nezměnilo. Myslím ale, že se konečně pořádně otevřelo, a to úplně všem," spokojeně uzavírá Lexová. Její slova se potvrdila třeba i tím, že dva týdny po Polárkovém dortu poskytlo divadlo své prostory i festivalu Týden pro inkluzi. Ten společně s radním Brna-střed pro kulturu a turismus Petrem Kalouskem zahájila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR Kateřina Valachová. Divadlo jednoduše ožilo a žije dál.

autor: Tereza Reková
Spustit audio