Polévka ze sladkých brambor se zelím
V minulosti provedli experti srovnání nutričních hodnot sladkých brambor s ostatní zeleninou a zjistili, že batáty převyšují ostatní zeleninu co do obsahu živin a zdraví prospěšných látek. Batáty obsahují řadu karbohydrátů, proteiny, vitamín A a C, vápník, železo a také vlákninu.
Suroviny: 2 nakrájené cibule, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, 4 nadrobno nakrájené proužky libové zadní slaniny, 500 g sladkých brambor oloupaných a nakrájených, 2 oloupané a nakrájené petržele, 1 lžička sekaného tymiánu, 900 ml zeleninového vývaru, 1 malá hlávka zelí nastrouhaná
Postup: Dejte cibuli, česnek a slaninu do velkého kastrolu a 2-3 minuty smažte. Přidejte sladké brambory, petržel, tymián a vývar a uveďte do varu. Pak snižte teplotu a pomalu vařte 15 minut. Přelijte 2/3 polévky do mixéru a rozmělněte dohladka. Rozmixovanu polévku vraťte do kastrolu, přidejte zelí a pomalu vařte 5-7 minut, až zelí změkně.
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.