Polevy, krémy nebo pěny. Bez čokolády na vaření se v kuchyni neobejdete

19. září 2025

Čokoláda na vaření je v kuchyni podobně důležitá ingredience jako máslo nebo kvasnice. Vyrábí se v různých formách – tabulky nebo pecičky.

Je ideální pro přípravu polev, krémů nebo čokoládové pěny. Kvalitní čokoláda na vaření by měla obsahovat minimálně 50 % kakaa a nejméně 31 % kakaového másla.

Ideální složení je: kakaová hmota, kakaové máslo, kakaový prášek, cukr, sójový lecitin, případně vanilkové aroma. Co do čokolády na vaření nepatří, je jakýkoliv druh oleje nebo ztužený tuk.

Často se nespotřebuje celé balení – s uchováním je to podobné jako u čaje nebo kávy. I čokoládu na vaření můžete zakoupit v uzavíratelném balení s ochrannou atmosférou proti ztrátě chuti a aroma. 

Věděli jste, že každý Čech sní průměrně ročně asi 6 kilogramů čokolády?

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu