Policejní hlídky, kolony a dlouhé minuty čekání. Zprovoznění nové estakády dopravní situaci v Přerově zatím neuleví

5. květen 2021

Řidiče v Přerově nejspíš čeká náročné léto. I když silničáři ve městě v úterý zprovoznili novou estakádu, provozu to zatím zásadně nepomůže. Následující měsíce dělníci musí dokončit navazující okružní křižovatku a tzv. průpich. Zásadní pak pro Přerovany bude stavba posledního úseku dálnice D1 mezi městem a Říkovicemi. Do té doby se lidé musí podle vedení radnice s přetíženou dopravou smířit.

„Pro nás je tato stavba nadějí na to, že se dopravní situace v Přerově výrazným způsobem zlepší,” řekl při slavnostní zprovoznění estakády primátor Přerova Petr Měřínský z hnutí ANO. Stavba je půl kilometru dlouhá, třináct metrů vysoká a dělníci na ní spotřebovali deset tisíc kubíků betonu. První auta na ni vjela těsně před polednem. „Nic se nezměnilo, stojím tu stejně, jak jsem stál včera,” říká mi Vladimír, který stojí v koloně ve svém autě směrem na Olomouc. "My jsme předpokládali, že to bude rychlejší zpět, ale zatím se to nedaří, ale třeba to bude lepší příští týden,” říká Martin, další netrpělivý řidič.

Policisté současně se zprovozněním estakády uzavřeli sousední frekventovanou křižovatku ulic Lipnická, Polní a Velká Dlážka. Vznikne tu rondel. Policistka Jana posílá zpátky řidiče, kteří se přesto snaží křižovatkou projet. „Jsou zmatení očividně, je tady dobře značená cesta, že je tady slepá, stejně sem každý najede,” říká policistka. Problém ale měli i chodci a cyklisté. 

Komplikace se daly čekat. Reaguje náměstek olomouckého hejtmana Michal Zácha z ODS. „Určitě to léto bude velmi složité, velmi perné, protože ty automobily nemáme kudy odklonit,” říká náměstek. Od dnešního dne je navíc pro silniční dopravu úplně uzavřený železniční přejezd u Dluhonic. Radní Tomáš Navrátil z hnutí ANO se proto dohodl s dopravní policií, aby následující týdny dohlížela na vytipovaná kritická místa ve městě. „Bude problematický výjezd z ulice Prostějovské tady na tu silnici 1/55, pak samozřejmě silnice první a druhé třídy, kde budou objíždět kamiony,” říká Navrátil. 

Kompletní stavba průpichu městem by měla skončit v závěru příštího roku. Pro Přerov je ale stěžejní dostavba dálnice D1 směrem do Říkovic. Její zahájení je ale podle šéfa Ředitelství silnic a dálnic Radka Mátla stále komplikované. „Věříme, že nejpozději začátkem příštího roku budeme schopni stavbu zahájit, doba výstavby se předpokládá zhruba na tři roky,” uzavírá Mátl.

autor: kra
Spustit audio