Policejní nábory jsou v plném proudu. Personalisté lákají na desetitisícové náborové příspěvky či šest týdnů dovolené

20. červen 2020

Plánované konkurzy přerušila na jaře koronavirová pandemie, nyní jsou už ale nábory v plném proudu. Řeč je o výběrových řízeních, která pořádají policejní personalisté v Olomouckém kraji. Posily hledají především v krajském městě, na Jesenicku, Prostějovsku a Přerovsku, kde vznikají nové služebny a tzv. prvosledové hlídky. Například v Přerově, kde natáčela Lenka Kratochvílová, policisté potřebují nabrat 30 lidí.

Fyzické testy přijímacího řízení nových policistů

Policejní personalistka Renáta Votavová si na recepci přebírá skupinku převážně mladých lidí, kteří mají absolvovat přijímací řízení na nové policisty. Zhruba třetina jmen ze seznamu ale chybí. „Někteří se omluvili, někteří se bohužel neomluvili, to je zcela standardní,“ popisuje Votavová.

Konkurz začíná v posilovně fyzickými testy. Vede je instruktor Jiří Horký. „Uchazeči zde budou vykonávat dvě disciplíny ze čtyř. A to kliky na maximální počet opakování a celomotorický test,“ přibližuje instruktor.

Nábor nových policistů v Olomouckém kraji

Bez potíží kliky zvládl osmadvacetiletý Tomáš. Právě se vrátil z Anglie, kde pracoval jako zahradník. „Říkal jsem si, že bych mohl začít něco dělat v Česku, ale ještě jsem moc nevěděl co, tak jsem zkusil policii,“ popisuje Tomáš.

Naopak žádná z žen potřebné množství kliků nezvládla. Úspěšně projde výběrovým řízením zpravidla jen zlomek zájemců. „Když uchazeč zájem má, tak se opravný termín připraví. U psychologického vyšetření je to možné až po dvou letech,“ připouští Renáta Votavová.

Najít policisty pro právě vznikající novou služebnu v Přerově tak podle šéfa tamní policie Martina Lebdušky nebude jednoduché. „Celkem by na oddělení hlídkové služby měly sloužit více než tři desítky policistů. Personální naplnění a obsazení bude trvat několik měsíců,“ upřesňuje Lebduška.

Jen na Přerovsku v loňském roce uniformu po výběrových řízeních nakonec obléklo 26 lidí, a to ze 150 zájemců.

autor: kra
Spustit audio