Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele Muzea umění v Olomouci

4. listopad 2019

Policie odložila trestní oznámení na dva bývalé ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa a Pavla Zatloukala. Řekl to policejní mluvčí Libor Hejtman s tím, že podle policie nedošlo ke spáchání trestného činu. Trestní oznámení podal v dubnu na bývalé ředitele instituce někdejší ministr kultury Antonín Staněk z ČSSD. Zdůvodnil to okolnostmi přípravy stavby Středoevropského fóra v Olomouci.

Trestní oznámení souviselo hlavně s nákupem pozemků pro budovu - podle ministra byly předražené. Bývalí ředitelé Muzea umění Soukup i Zatloukal pochybení už dříve odmítli. A výsledek vyšetřování uvítali.

Ministr kultury Antonín Staněk odvolal 18. 4. 2019 ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc Michala Soukupa

„Vyjádření Policie České republiky asi nikoho nepřekvapilo. Všichni jsme v zásadě očekávali, že policie trestní oznámení na bývalé ředitele Muzea umění odloží. Je to takový první a zásadní krok k rehabilitaci nejen v obou našich bývalých ředitelů, ale i celé instituce. Vzhledem k tomu, že policie neshledala důvody k zahájení trestního řízení, není možné ve věci podat nějaký opravný prostředek,“ říká mluvčí Muzea umění Tomáš Kasal. 

Nový ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD se za podaná trestní oznámení oběma bývalým ředitelům v září při návštěvě Olomouce omluvil s tím, že je přesvědčen, že se nedopustili žádného trestného činu.

Spustit audio