Policie odložila trestní oznámení olomouckého hejtmana na bývalé mluvčí

7. březen 2015

Policie odložila trestní oznámení olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila na dva bývalé tiskové mluvčí Iva Hegera a Tomáše Kocycha. Oba zaměstnanci krajského úřadu údajně zadávali podezřelé zakázky firmám, ve kterých měli osobní vazby.

Podle policie Ivo Heger jednal v rozporu se zákonem. Jeho jednání je ale promlčené.

Ivo Heger vinu odmítá: „O mé vině může rozhodnout jenom soud, který pochopitelně řešit nebude, proto jsem nevinný. Já jsem nikdy nebyl ani obviněn policií, ani obžalován státním zástupcem a už vůbec ne odsouzen soudem.“

U Tomáše Kocycha policisté nenašli žádný důvod k trestnímu stíhání. Na podivné zakázky, které se týkaly například srazu válečných veteránů či školení tiskových mluvčích, upozornila úřednice hejtmanství Olga Hrabalová. V jejím případě zase policie konstatovala, že při oznámení nesprávně postupovala a navíc o něm informovala s velkým časovým odstupem. Podle hejtmana porušila také etický kodex.

Olga Hrabalová nechce situaci komentovat a nechává si čas na konzultaci s právníky: „Pro mě je to v tuto chvíli úplně nová informace. Nebudu se teď k tomu nijak vyjadřovat, protože se s tím musím nejprve seznámit. Ale zcela určitě se k tomu vyjádřím formou tiskového prohlášení, například.“

Hejtman Jiří Rozbořil už loni upozornil, že sporné zakázky třikrát prověřovala policie a pokaždé případ odložila. Pochybení podle něj nenašel ani audit. Aféra podle Jiřího Rozbořila poškodila dobrou pověst krajského úřadu a právě kvůli tomu sám podal trestní oznámení. Teď tuto věc považuje za uzavřenou.

Krajský úřad kvůli tomu upravil pracovní a organizační řád i etický kodex. „Už v roce 2014 jsme nastavili taková protikorupční opatření, která mají zamezit podobným situacím. Navíc v krizových situacích mají také jasně určit pravidla pro postup při oznamování korupce tak, aby bylo konáno bezodkladně a v případě zneužívání a průtahů byla vyvozena odpovědnost veškerých dotčených osob. Nepřipustím, aby do budoucna vznikaly pochyby o tom, zda je potírána korupce nebo zda si lidé vyřizují své osobní účty,“ říká Rozbořil.

autor: bam
Spustit audio