Policie už může na prodejce nových syntetických drog

23. duben 2011

Od pátku platí novela zákona č. 167/1998 Sb. o návykových látkách. Umožňuje reagovat na situaci v oblasti zneužívání nových syntetických drog a zařazuje 33 z nich do seznamu zakázaných látek. Ve středu novelu podepsal prezident republiky Václav Klaus a uvedením ve Sbírce zákonů nabyla účinnosti.

Policie, která byla dosud nucena jen nečinně přihlížet, teď může zasáhnout proti prodejcům těchto narkotik. Kriminalisté se ale obávají, že prodejci brzy přijdou s něčím novým. Podobných látek totiž mohou být celé řady a výrobci zaměstnávají chemiky, kteří neustále vyvíjejí nová narkotika.

Mimo zákon jsou teď všichni, kteří drží nebo prodávají butylon, flefedron, mefedron, methylon, nafyron a salvinorin A, ty jsou nyní považovány za nebezpečné drogy. Postih hrozí i uživatelům, kteří budou mít nová syntetická narkotika u sebe, informoval národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Obchody, kde se daly tyto drogy dosud legálně koupit, zakládají polské společnosti, rozšiřují se ale i do vnitrozemí. Podle původních předpokladů se narkotika dovážela z Polska, policie už objevila v Českém Těšíně i jejich výrobnu, kterou vlastnili polští občané.

autor: kor
Spustit audio