Policie varuje před vykradači bytů. Řádí hlavně na Přerovsku a Hranicku

6. srpen 2019 11:29

Policisté na Hranicku pátrají po skupině zlodějů. Ti se zaměřují na větší sídliště a hledají opuštěné byty, jejichž majitelé odjeli na dovolenou. V případě, že jim lidé otevřou, vydávají se za pracovníky energetické společnosti. Policisté mají už několik žádostí o pomoc od obyvatel města.

„Zazvonili u našich dveří naprosto neznámí lidé, kteří po mne požadovali, abych jim poskytla inkasní lístek,“ vypráví paní Marie, která bydlí v panelovém domě na jednom z hranických sídlišť. „Působili velice nevěrohodně, byli ušpinění a bylo naprosto jasné, že nezastupují firmu, za kterou se vydávají. Působili dojmem, že tipují byty,“ dodává. Paní Marie zavolala strážníky městské policie. Podezřelá skupina lidí ale mezitím zmizela.

Není to jediný případ s podobným scénářem. Často lidé volají na pomoc i strážníky  v nedalekém Přerově. „Samozřejmě přijedeme na místo, legitimujeme osoby, které tam jsou, hledáme svědky. Většina je nabízení různých služeb, nabízení prodeje různých produktů,“ říká zástupce velitele tamní městské policie Miroslav Komínek.

Velké lákadlo

Opuštěné a nezabezpečené byty jsou v období dovolených pro zloděje velkým lákadlem. Škody přitom mnohdy nejsou vysoké. „Krádež vloupáním není komplikovaným trestným činem a zloděj si svou oběť příliš nevybírá. Vybírá si především okolnosti. Čím lehčeji se do příbytku dostane, tím větší je riziko spáchání činu,“ potvrzuje mluvčí krajské policie Jitka Dolejšová.

Policie proto doporučuje neotevírat lidem, které neznáte. Před odjezdem na dovolenou pak  dobře zabezpečit všechna okna a dveře a vždy je na místě požádat o dohled nad domem nebo bytem důvěryhodné sousedy.

autor: kra
Spustit audio

Související