Policisté a vojáci nacvičovali na severu Čech ochranu státních hranic

20. duben 2024 08:36

Nejen využití dronů při ochraně státních hranic testovali v uplynulém týdnu policisté společně s vojáky. Školili se ve Frýdlantském výběžku u hranice s Polskem.

Společně s členy aktivních vojenských záloh nacvičovala policie podél polské hranice zadržení nelegálních migrantů a využívala k tomu například i drony. „Díky termovizi jsme schopni rozpoznat člověka, rozpoznáme i větší zvíře. Záběry vyhodnocujeme a pak v součinnosti s ostatními hlídkami můžeme provést zákrok,“ popsal vedoucí policejní skupiny dronů Petr Vopalecký.

V současnosti má policie v Libereckém kraji dva drony, do budoucna by jich chtěla mít dvojnásobek. Pilotovat drony můžou jen někteří policisté. „Máme pět policistů, kteří mají za sebou zkoušky, takže můžou létat drony. A vytvořili jsme skupinu, která to bude obhospodařovat,“ uvedl náměstek krajského policejního ředitele Pavel Bartoš. Policie drony běžně využívá například při pátrání po ztracených lidech.

Úkolem cvičení, kterého se účastnilo sto policistů a členů aktivních vojenských záloh, bylo i sjednotit postupy obou složek.

Spustit audio

Související