Policisté letos zahájili vyšetřování 21 případů útoků na ukrajinské uprchlíky

12. duben 2024 14:00

Česká justice už potrestala desítku lidí za útoky proti ukrajinským uprchlíkům. Většinu případů předsudečných trestných činů  proti běžencům tvoří slovní napadaní, hanlivé komentáře na sociálních sítích nebo urážky. Vyplývá to z aktuálních informací Nejvyššího státního zastupitelství.

Od začátku letošního roku policisté zahájili trestní řízení v 21 případech. „Tato trestná činnost je rozložena rovnoměrně napříč celou republikou bez toho, že by některý z regionů zvlášť vynikal,“ potvrdil mluvčí žalobců Petr Malý.

„Konkrétně na severní Moravě to byl loni případ, kdy neznámý pachatel poškodil protiukrajinskými nápisy osobní automobil patřící Ukrajinci. To bylo v působnosti  Okresního státního zastupitelství v Ostravě,“ doplnil Malý.

Nadávají jí i dětem

Natália je mladá žena ze Záporožské oblasti. V  Ostravě žije už rok a se slovními útoky se setkává často. Myslí si, že Ukrajince tady lidi moc rádi nemají. Má malé děti, často jezdí tramvají a právě tam nadávky slyší.

Se smutkem v očích popisuje, že když lidé kolem slyší, jak se s dětmi baví ukrajinsky, začnou jí říkat, ať se vrátí domů, ať jede pryč.

Útoky i proti dobrovolníkům

Václav Walach z obecně prospěšné společnosti In iustitia potvrzuje, že od ruské invaze počet předsudečných útoků vůči Ukrajincům u nás výrazně stoupl, tvoří 30 procent jejich klientely a jsou nejohroženější skupinou.

„Předsudečné incidenty proti Ukrajincům se nejčastěji odehrávají ve veřejném prostoru. To znamená, může se jednat o incidenty spáchané na ulici, v nákupním centru, nebo třeba před domem oběti – takových tam máme hned několik. Další takovou často zastoupenou kategorií jsou dopravní prostředky. Zvlášť v poslední době,“ upřesňuje Walach.

Neziskovky také upozorňují, že se objevují předsudečné útoky i vůči českým dobrovolníkům, kteří ukrajinským uprchlíkům pomáhají.

Spustit audio