Policisté na Červenohorském sedle kontrolovali motorkáře. Místní silnice lákají k rychlé jízdě

23. červenec 2018 16:45

Na Červenohorské sedlo v Jeseníkách míří za pěkného počasí stovky motocyklistů denně. Místní dopravní tepna je podle tamní policie jednou z nejoblíbenějších tras pro motorkáře v Česku. Ne všichni ale jezdí podle pravidel. Odhalila to víkendová akce jesenických policistů, kteří zkontrolovali 150 motorkářů a na pokutách vybrali tisíce korun.

Do kontroly motorkářů nasadila jesenická policie několikanásobně více mužů než běžně. Dorazila jsem na místo, kde odchytili jednoho z motorkářů, mladého Poláka, kterého zastavili kvůli nečitelné registrační značce. „Dost často porušují předpisy, takže si schválně tu značku umisťují tak, aby byla znemožněná čitelnost, protože ví, že budou překračovat rychlost, budou předjíždět tam, kde se nemá,“ vysvětluje Martin Šubrt, zástupce vedoucího dopravního inspektorátu v Jeseníku.

Řidič před námi sedí na zemi, v rukou má šroubovák a kleště a snaží se značku umístit jinam. „Nebyl to záměr,“ říká na svou obranu.

Policisté vzápětí zastavují další čtyři motocykly. Podle hlídky o pár metrů níž výrazně překročily povolenou rychlost. „Teď provedeme nějakou lustraci, provedeme dechové zkoušky a nějakým způsobem budeme řešit daný přestupek. U jednoho řidiče hrozí zákaz činnosti, takže je zde i možnost udělení kauce,“ popisuje Šubrt.

Motorkáři jsou si svého přestupku vědomi. „Láká je to. Je to jediné místo na Moravě, kde je takové množství zatáček s takovým dobrým povrchem. Chtějí si vyzkoušet tu motorku, co s ní zvládnou,“ komentuje Šubrt.

Podle policie svou jízdou ohrožují nejen sebe, ale i ostatní řidiče. „Co se týká letošního roku, na naší straně okresu nedošlo k žádné dopravní nehodě motocyklisty, ale na šumperské straně došlo ke čtyřem a jsou tam čtyři těžká zranění,“ dodává Martin Šubrt.

Přes sezóny hlídkují policisté na Červenohorském sedle pravidelně každý víkend a často sem se služebními motocykly zajíždějí i v pracovních dnech.

autor: aja
Spustit audio