Policisté v Olomouci kontrolovali koloběžkáře, zjistili 13 přestupků. Kontroly budou i v budoucnu

22. červenec 2022

Více než deset přestupků zjistili policisté při čtvrteční kontrole zhruba sedmi desítek uživatelů koloběžek v Olomouci. Většinu prohřešků vyřešili pokutou na místě. ČTK to v pátek sdělila policejní mluvčí Petra Vaňharová.

V ulicích města jsou rozmístěny více než dvě stovky sdílených elektrokoloběžek, jejichž obliba při cestování po městě roste. Lidé si ale často stěžují jízdu koloběžkářů po chodnících, špatné parkování či neznalost dopravních předpisů ze strany uživatelů tohoto dopravního prostředku.

Policisté koloběžkáře ve čtvrtek kontrolovali na různých místech Olomouce. „Během několika hodin zkontrolovali téměř sedm desítek osob. Přitom zjistili 13 přestupků, které, až na jednu výjimku, vyřešili uložením příkazu na místě. V jednom případě přestupek oznámili příslušnému správnímu orgánu. Akce obdobného charakteru se budou konat i v budoucnu,“ uvedla mluvčí.

„S tímto trendem je bohužel spjata i narůstající neohleduplnost koloběžkářů spojená s nedodržováním pravidel silničního provozu.“
Policejní mluvčí Petra Vaňharová

Koloběžky a elektrokoloběžky jsou v posledních letech stále populárnějším dopravním prostředkem. S tímto trendem je bohužel spjata i narůstající neohleduplnost koloběžkářů spojená s nedodržováním pravidel silničního provozu. Policisté proto zintenzivnili kontroly, které se zaměřují především na to, jak uživatelé koloběžek a kol dodržují platná pravidla zákona o provozu na pozemních komunikacích,“ podotkla Vaňharová.

Stejná pravidla jako cyklisté

Lidé jedoucí na koloběžce musí dodržovat stejná pravidla, která se vztahují na cyklisty. V případě porušení jim hrozí pokuty. Na koloběžce může jet jen jeden člověk. Toto upozornění platí především pro rodiče, které často vídáme, jak na koloběžce jedou spolu se svým dítětem, uvedla mluvčí. Cyklista mladší 18 let musí mít za jízdy na hlavě nasazenou cyklistickou přilbu. S ohledem na bezpečnost však doporučujeme přilbu i dospělým osobám,“ dodala mluvčí.

Na koloběžce nelze jet po chodníku. Výjimku tvoří případy, ve kterých jezdec koloběžku vede, ne na ní po chodníku jede. A také děti do 10 let věku, které mohou k jízdě na koloběžce i kole chodník využít,“ řekla Vaňharová.

Spustit audio