Policisté zabavili psy chovatelce ve Zlatých Horách, podle veterinářů je týrala. Hrozí jí až pětiletý trest

10. říjen 2019

Obyvatelům vilové čtvrti ve Zlatých Horách na Jesenicku se uleví. Už víc než 13 let si stěžují na úřadech na nesnesitelný zápach, který se podle nich šíří z domu jejich sousedky. Kauza nakonec skončila u policie. Kvůli podezření z týrání zvířat u ní včera policisté provedli domovní prohlídku a všechna zvířata jí zabavili.

Jeden ze zabavených psů z domu ve Zlatých Horách

K tomu, aby policie vnikla do domu chovatelky, nepotřebovala žádné násilí. Je tady dohromady asi desítka strážců zákona spolu se zástupci státní veterinární správy. „Paní spolupracuje, policisté postupně procházejí jednotlivé pokoje a zajišťují pejsky, kteří tam právě jsou jako důkaz,“ popisuje práci zasahujících policistů jejich mluvčí Tereza Neubauerová.

Zabavování týraných psů z domu ve Zlatých Horách

Pejsky si přebírá Martina Harbichová ze spolku Jesenické tlapky. „Psi jsou zanedbaní, jsou znečištění od výkalů a moči, mají přerostlé drápy, jsou zablešení a některé feny vypadají, že jsou březí,“ popisuje Harbichová.

Zabavení psi ze Zlatých Hor

Podle poslední kontroly veterinářů by jich mělo být kolem sedmdesáti. S chovatelkou se mi promluvit nepodařilo, ani na minutu nevyšla z domu. Šedesát pět jich již bylo odvezeno. Prosbu k rozhovoru, kterou jí tlumočila zasahující policistka, odmítla. „V případě uznání viny ženě hrozí až pětileté odnětí svobody,“ dodává Neubauerová.

Zhruba po dvou hodinách odcházejí policisté v holínkách a ve speciálních rukavicích z domu s posledními psy. Nakonec zajistili dohromady třicet osm psů. Martina Harbichová s nimi teď zamíří na Osoblažsko. Tamní spolek na ochranu zvířat jim nabídne dočasný azyl.

autor: aja
Spustit audio