Pomaleji a opatrně. Bezpečnostní akce na Červenohorském sedle byla zaměřena hlavně na motorkáře

22. srpen 2021

Na motorkáře se v sobotu zaměřila speciální bezpečnostní akce policistů a zástupců BESIPu na Červenohorském sedle v Jeseníkách.

Motorkáři a policisté na Červenohorském sedle

Kromě běžných kontrol se snažili apelovat i na správnou techniku jízdy a vhodnou výbavu. Pomáhal jim s tím i motocyklový závodník a lektor bezpečné jízdy Lukáš Pešek. „Snažíme se jim vysvětlit, aby nejezdili tak rychle, jak tady jezdí, protože je to zbytečné riziko,“ popisuje.

Motorkáři a policisté na Červenohorském sedle

Horská silnice mezi Kouty nad Desnou a Bělou pod Pradědem patří mezi motorkáři k nejoblíbenějším úsekům v Olomouckém kraji. I proto se na ni policisté zaměřují pravidelně. „Červenohorské sedlo je po opravě velmi vyhledávanou lokalitou a zvětšila se i nehodovost. Nejčastějšími prohřešky jsou překročení nejvyšší dovolené rychlosti, nerespektování dopravního značení, nesprávný způsob jízdy i řízení pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky,“ potvrzuje policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Výjimkou tady nejsou ani smrtelné nehody motorkářů. K té poslední tu došlo loni. Kromě jízdy podle předpisů a nepřeceňování svých sil je potřeba vhodná výbava. „Prezentovali jsme zde airbag vesty. Díky tomuto vybavení si motorkář opravdu může zachránit život,“ uvedl krajský koordinátor BESIPu Miroslav Charouz. Naprostým základem je ale bezpochyby helma.

Spustit audio