Pomoc jednomu patologickému hráči znamená pomoc pro dalších osm lidí. To je strategie nového projektu olomouckého spolku Podané ruce

7. listopad 2019

Na jednoho hazardního hráče připadá osm blízkých lidí, kterých se gambling dotýká. Olomoucká společnost Podané ruce proto nově nabízí pomoc všem devíti. Otevírá proto večerní skupinová setkávání. První startuje v lednu. Rodina a partneři jsou totiž podle adiktologů klíčem k úspěšné léčbě.

„Hrál jsem asi pět let. Rodina o tom dlouho nevěděla, skrýval jsem to. Hrál jsem online přes internet. Všechno jsem utratil, prodal jsem byt. Pak jsem začal vytahovat peníze z rodiny,“ popisuje problémy dnes vyléčený hráč pan Stanislav. Podle něj je zásadní pomoc rodiny. A tady je podle něj důležitá odborná rada adiktologů. „Nakonec dopadl tak, že jsem byl na tříměsíčním léčení v Opavě. Nebylo pro mě snadné potom najít práci. Před tím jsem podnikal, všechno dopadlo špatně. Rodina mě podržela a dnes mi pomáhá pořád. Mám dluhy, nevím, jak bych to bez rodiny zvládl,“ dodává Stanislav.

„Jsou to silné výkyvy nálad. Když hráč vyhraje, tak má strašně dobrou náladu, je úplně nadšený. Když prohraje, tak je skleslý a přemýšlí, jak získat peníze, aby mohl znovu hrát,“ přidává pan Stanislav radu, jak může rodina poznat patologického hráče.

V Olomouckém kraji je podle spolku Podané ruce přibližně 6 000 patologických hráčů. Z výzkumných dat vyplývá, že na jednoho hazardního hráče připadá osm blízkých osob. Problém se tak může týkat až 50 tisíc lidí v kraji. Podle terapeuta Michala Ošťádala je důležité, aby se rodina obrátila na odborníky. Proto rozjíždí kampaň s názvem 8:1. „Skupiny otvíráme od půlky ledna 2020. Budeme otvírat dvě skupiny, jednu pro osoby blízké, jednu pro hráče. Je možné se do nich snadno přihlásit přes naše webové stránky,“ přibližuje Ošťádal.

Pan Stanislav proto ocenil, že mu ze závislosti společně pomohli odborníci i rodina. „Dnes necítím, že bych měl nějaký problém. Nic nehraji, nesázím, neláká mě to,“ uzavírá vyléčený hráč pan Stanislav.

Podle spolku Podané ruce stále stoupá objem peněz v gamblingu i počet hráčů, především do 18 let. Navíc se přesouvá do prostředí internetu a tak v přeneseném slova smyslu může mít kdokoli hrací automat v mobilu.

autor: bam
Spustit audio