Pomohl zachránit lidský život. S dalšími 35 dárci kostní dřeně dnes Radek Lukeš dostane ocenění

20. duben 2018

V registru dárců kostní dřeně je aktuálně 21 tisíc lidí. Přesně 36 z nich loni podstoupilo odběr buněk, aby někomu zachránili život. Dnes je za to Český národní registr dárců dřeně slavnostně ocení. Mezi nimi je i dobrovolný hasič Radek Lukeš z Olomoucka.

Radek Lukeš ze Štarnova má doma malá dvojčata. Pravidelně chodí darovat krev a do registru dárců kostní dřeně se začátkem loňského roku nechal zapsat vlastně náhodou. Jeho přítelkyni kvůli onemocnění štítné žlázy jako dárkyni odmítli, a tak se nabídl sám. „Myslím si, že v dnešní době, o tom všichni ví, všichni o tom mluví, ovšem málokdo se tam jde zaregistrovat. Za posledních pět let jsme se už o tom několikrát bavili, že bychom do toho chtěli jít,“ říká Lukeš.

Tehdy mu zdravotníci tvrdili, že šance shody s nemocným je téměř nulová. Jaké bylo jeho překvapení, když mu o pár měsíců později volali z nemocnice v Plzni. „Zrovna jsem referoval kamarádovi, kterého jsem tlačil do darování krve, a říkal jsem mu: Hele, a zároveň se můžeš zaregistrovat na kostní dřeň. Měl úplně stejnou otázku jako já – jak často se to daruje? A na to jsem mu řekl: Nikdy. Teď si nevymýšlím, půl hodiny na to mi zvonil telefon,“ vypráví.

Loni se zaregistrovalo 9 tisíc dárců

Pan Radek měl v té době doma skoro roční dvojčata, přesto se dlouho nerozmýšlel. „Nemůžu říct, že bych měl pozitivní nebo negativní pocity. Spíš to byl takový strach z neznáma,“ vzpomíná.

Následovala kompletní zdravotní prohlídka a další odběry. Těsně před zákrokem dostával pan Radek injekce s růstovým hormonem. Samotný odběr pak trval několik hodin. „Napíchnou vám žílu na obou rukách, vezmou vám krev, odstředí, co potřebují, a vrátí vám ji zpátky,“ popisuje Radek Lukeš proceduru, kterou podstoupil.

Olomouc je jedním z deseti dárcovských center v republice. Podle mluvčího fakultní nemocnice Egona Havrlanta se do registru za loňský rok nechalo zapsat přes 9 tisíc dárců. „Z toho 4 tisíce se zapsaly právě prostřednictvím našeho centra. Samozřejmě nejsme tu jen my jako Olomouc, ale pomáhají nám i další centra, odkud k nám přicházejí vzorky, například ve Zlíně a v Uherském Hradišti,“ dodává Havrlant.

Aby motivoval své přátele, zdokumentoval Radek Lukeš celý svůj příběh na Facebooku.

autor: mot
Spustit audio