Pomozte nám nahodit řemen. Vyzývá své publikum vedení olomouckého Divadla Tramtarie

14. září 2021

Vedení olomouckého Divadla Tramtarie má obavy z nízké návštěvnosti v nové sezoně. S návratem do uzavřených prostor umělci vnímají nechuť diváků řešit protiepidemická pravidla a sedět v hledišti s respirátorem nebo rouškou. Napjatá finanční situace divadla proto podle jejího vedení přes uvolnění koronavirových opatření nekončí.

Tržby ze vstupného jsou pro Divadlo Tramtarie klíčové. Je totiž z 65 procent ekonomicky soběstačné. Pokud klesne návštěvnost, divadlo se podle Petry Němečkové těžko uživí. „Vypadá to, že nás čeká zásadní sezóna, která ukáže, jestli tady Tramtarie má vůbec budoucnost. Paradoxně to pro nás asi nebyl ten covid, ale uzavření divadel,“ dodala. Situaci Petra Němečková otevřeně popisuje s tím, že ji prožívají i jiná divadla. Kampaní chtějí oslovit diváky, aby pomohli opět divadlům nahodit řemen.

Menší zájem o lístky zaznamenalo i Moravské divadlo, které zřizuje město. Ředitel David Gerneš přiznává, že diváci jsou kromě abonentů velmi opatrní. „Zvažují ten nákup a odkládají ho na poslední chvíli. Spousta diváků nám volá a ptá se, jaká opatření v danou chvíli platí. Někteří nám říkají, že s návštěvou divadla počkají do chvíle, kdy budou moci odložit respirátory,“ přiblížil ředitel. V září proto nabízí akci Lístkobraní s dvacetiprocentní slevou na lístek.

Divadlo Tramtarie zahájuje svou 18. sezonu obnovenou premiérou Madisonských cest. „Když jsme ji nasadili, mohli jsme ji zahrát jenom jednou. Pak jsme ji hráli online, ale to prostě není ono. Rozhodli jsme se, že ji divákům předvedeme ještě jednou v obnovené premiéře,“ připomíná dramaturgyně Tereza Matějková

Moravské divadlo Olomouc ještě v září plánuje premiéru opery Fidelio. V Divadle Tramtarie bude mít v říjnu premiéru autorská komedie Láska, sex a internety, v prosinci pak autorská hra Amelie z Hejráku.

autor: bam
Spustit audio