Pondělí: Česká kuchyně
Preferujete českou kuchyni nebo jste příznivci cizokrajných pokrmů? Jaké jídlo patří mezi vaše oblíbené? Vaříte rádi? Jste spíše konzumenty masových jídel nebo volíte vegetariánská jídla? Podělte se s ostatními posluchači o rodinné recepty. Zastáváte názor, že jídlo by mělo kromě dobré chuti lahodit i oku?
Česká kuchyně je spřízněná s německou (zejména pak bavorskou) a rakouskou kuchyní. Je výrazně ovlivněna polohou České republiky, která má bohatou nabídku polních plodin, ovoce, zeleniny, ryb i zvěře. Podle toho je také pestrý český jídelníček. V České republice je také rozšířen sběr hub, které jsou poměrně častou přísadou jídel.
Důležitou součástí naší tradiční kuchyně je polévka – ať už bramborová, česnečka, gulášová, dršťková, fazolová, zelná s klobásou, hovězí s játrovými knedlíčky a nudlemi, kulajda nebo houbová polévka. U hlavních jídel dominuje jídlo z masa, hlavně vepřové, hovězí a drůbež. Oblíbené jsou i pokrmy z mletého masa, sladkovodní ryby, králík a zvěřina. Tradiční pokrmy jsou vepřový řízek, vepřo-knedlo-zelo, pečené vepřové maso, různé guláše, smažený kapr nebo pečená sekaná.
Nezastupitelnou úlohu hrají také omáčky, často velmi hutné a výživné s použitím smetany. Jako příloha k masu se používá různě tepelně upravené zelí, kapusta a špenát, dále všechny běžné přílohy (těstoviny, brambory, rýže) a českou specialitou jsou knedlíky, které se připravují nejčastěji z obilné mouky s přidáním nakrájené housky (houskové knedlíky), nebo (bramborové knedlíky) z uvařených brambor, mouky a krupice.
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.