Pondělní Noční linka: Velikonoční svátky se blíží

25. březen 2024

Květnou neděli už máme za námi, dnes slavíme Modré pondělí a čeká nás ještě během Noční linky i Šedivé úterý. Jak se připravujete na velikonoční svátky či svátky jara vy? Prožíváte celý předvelikonoční týden podle tradic nebo je to pro vás týden jako každý jiný? Uklízíte celý byt dle tradice Šedivého úterý? Připravujete dopředu výzdobu, naklíčíte si osení? Co dobrého si upečete, uvaříte? Trávíte tento čas v klidu a v pohodě nebo u vás vládne napjatá atmosféra?

Modré pondělí je posledním masopustním pondělím. Pro křesťany byl tento den symbolem volného dne, kdy lidé nepracovali a kostely se zdobily modrým a fialovým suknem. Přívlastek „modré“ pravděpodobně vznikl z německého „blau“, to znamená v překladu nejen modré, ale také podnapilý, neschopný práce. Šedivé úterý je také někdy nazýváno Žluté úterý. Šedivá barva nejspíše reprezentuje úklid. Hospodyně se věnovala úklidu celého domu, vymetání pavučin a prachu. Žlutá barva v křesťanství symbolizuje věčnost, ctnost, rozum, úctu, vznešenost, žárlivost a boží světlo. Svatý týden bude pokračovat ještě škaredou středou, Zeleným čtvrtkem, Velkým pátkem, Bílou sobotou, Velikonoční nedělí a konečně Velikonočnmí pondělím.

Volat do studia můžete na telefonní číslo 731 800 900 nebo psát na e-mail linka@rozhlas.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.