Poničená cesta směrem od Olomouce do Tovačova připomíná v zimě spíš minové pole

16. únor 2016

Cesty v Olomouckém kraji jsou plné děr. Podepisuje se na nich mírná zima s výkyvy teplot. Řidiči se musí vyhýbat dírám, které na ně číhají od silnic nejnižší třídy až po jedničky.

Do pořádných oprav se ale cestáři pustí až na jaře, provizorní záplaty vydrží jen pár dní. Pořádné opravy totiž začnou až za pár měsíců.

„Byl by to asi paradox, kdybych řekla, že jsem na žádnou díru nenarazila. Je jich strašně moc,“ říká Vlasta Kutějová, zatímco zamyká své auto. Ne vždy se jí daří díry na silnici minout.

„Někdy jsou ty díry tak nepředvídatelné. Když třeba jedete navečer a někdo vás oslní, tak ji nevidíte a vjedete doní. Snažím se dírám vyhýbat, protože to ničí tlumiče na autě,“ říká.

Podobně jako Vlasta Kutějová bojují s děravou silnicí třeba řidiči v Tovačově. Cesta směrem od Olomouce připomíná v zimě spíš minové pole.

„Když se budeme bavit o této konkrétní díře, tak ta se tady po opravě objevuje vždy tak po dvou týdnech znovu,“ říká o nejděravějším úseku starosta Tovačova, Leon Bouchal, zvolený za Šanci pro Tovačov.

Díry na silnici

„Bude to asi tím, že podloží na vozovce už asi není v nejlepší kondici. Navíc pokud by se ta oprava měla udělat trochu lépe, tak by bylo potřeba celou tu část vyfrézovat, vyříznout a udělat znovu,“ popisuje starosta. Silnice je děravá přesně uprostřed, každé druhé auto se nestačí vyhnout.

Silničáři teď uprostřed zimy záplatují jen ty nejproblematičtější úseky.

„Pokud se objevý výtluky nebezpečné nebo ty, které ohrožují bezpečnost silničního provozu, tak se snažíme je opravit. Opravujeme je provizorně,“ vysvětluje ředitel Správy silnic Olomouckého kraje Drahomír Babnič s tím, že taková zimní oprava není příliš kvalitní. Za problémy podle něj může mírná zima.

„Pokud se počasí střídá, tak je toto nejhorší, co pro silnice může být,“ dodává.

Kolik nakonec silničáři za opravy utratí peněz, zatím Babnič neví. Teď je ale podle něj situace srovnatelná s loňským rokem.

Díry na silnici
autor: tas
Spustit audio