Poničená okna, střechy, vrata. Obyvatelé Olšan u Prostějova sčítají škody po explozi

20. červenec 2022 09:30

Zatímco hasiči ještě i ve středu budou odklízet sutiny domu, který se zřítil po pondělní explozi v Olšanech u Prostějova, obyvatelé okolních staveb sčítají škody. Dva domy jsou poškozené, u dalších exploze vybila okna nebo utrhala tašky ze střech. Na obecní úřad taky dorazili pracovníci Úřadu práce, kteří s lidmi probrali možnost mimořádné dávky okamžité pomoci.

Čtěte také

„To byl takový šok. Nezlobte se… Jsme bez oken, bez střehy, bez plynu,“ říká se slzami v očích Hana Nevrlá, která bydlí v Olšanech u Prostějova přímo naproti domu, který v pondělí zdemoloval výbuch. Byla doma společně s vnoučaty.

Tlaková vlna zničila i prosklené dveře v domě Nikoly Spáčilové. „Jsme vděční, že nás to nepořezalo. Hlavně dceru, že to nepořezalo. Když se to stalo, byli jsme v části domu, kdy jsme byli krytí od těch dveří. Z představy, že se dcera zrovna dívá naproti dveřím v křesle třeba na pohádku, mně běhal mráz po zádech,“ zmiňuje. 

„Z představy, že se dcera zrovna dívá naproti dveřím v křesle třeba na pohádku, mně běhal mráz po zádech.“ 
Nikola Spáčilová, obyvatelka Olšan

Ve zničeném domě zemřel 57letý muž. Hasiči suť odklízeli od rána a nezávislý starosta Milan Elfmark na místě se všemi obyvateli řešil škody, které jim výbuch způsobil. „Hrubé odhady jsou kolem 10 milionů korun. Jsou to převážně vysklená okna, taky střechy, které jsou poničené. Dva objekty jsou i staticky narušené, takže tam jsou největší problémy, které je teďka potřeba vyřešit,“ uvádí starosta.

V Olšanech na Prostějovsku výbuch zdemoloval dům

Za lidmi dorazili také pracovníci úřadu práce. Probrali s nimi, za jakých okolností mají nárok na mimořádnou dávku okamžité pomoci. Schůzky se zúčastnil i Jaroslav Škvír. „Chtěl bych mít barák v původním stavu tak, jak byl, aniž bych do toho musel dát korunu. U nás jsou na tom špatně okna, střecha, vrata. Nemám zaplacenou hypotéku a ještě tak půl milionu bych do toho musel dát ze svého,“ vypočítává.

Půl hodiny před výbuchem byli v domu

Na obecní úřad přišli i manželé Ovečkovi. Těm patří dům se žlutou fasádou, který přímo sousedil s dnes už neexistující stavbou. Dům podle Eriky Ovečkové rekonstruovali a nastěhovat se chtěli do Vánoc. „Vidět to zvenku první den byl hrozný pocit, teď už je to lepší. Musíme dál bojovat. Hlavní je, že se nikomu nic nestalo. Já jsem tam byla s tátou půl hodiny předtím, než se to stalo. Takže jsme měli štěstí,“ ulevilo se Erice Ovečkové. Rodina teď čeká, až hasiči odklidí všechnu suť.

autor: tas
Spustit audio

Související