Popáleninové úrazy patří k těm nejhorším, které můžou člověka potkat

14. listopad 2019

Pokud je popálení rozsáhlé a hluboké, průběh léčby bývá vleklý, velmi bolestivý a pro pacienty spojený s mnoha omezeními. „Nutná bývá mnohdy operační léčba, a to až u 67 % lidí. Pacienti mají trvalé následky v podobě jizev, které je omezují nejen esteticky, ale především funkčně,“ říká Hana Klosová z Oddělení plastické a estetické chirurgie Fakultní nemocnice Olomouc.

Popáleniny vznikají např. horkou vodou (opařeniny), horkou parou, kontaktem s horkým topným tělesem nebo plamenem. Pacienti můžou utrpět inhalační trauma při popálení dýchacích cest anebo elektrotrauma, kdy je příčinou popálení elektrický proud.

Popálení prvního stupně je povrchní, na kůži se objeví prosté zarudnutí, které hojí v průběhu několika dnů nekomplikovaně. Při druhém stupni je postižena nejen horní vrstva kůže, ale i škára. Vznikají puchýře, horní vrstva kůže se zvolna odlučuje. „V případě, že jde o postižení hlubší, dá se část případů zhojit neoperační léčbou, ale je-li destrukce závažná, nastupuje nutnost operační léčby,“ doplňuje MUDr. Klosová. Při třetím stupni popálení je kůže zničená v celé její tloušťce.

Vážnější popáleniny bolí méně nebo vůbec, protože je kůže zničená v celé tloušťce, včetně kožních receptorů bolesti. „Na rozdíl od těch povrchních, které bolí pacienty hodně a léčba bolesti je jedno z prvotních a zásadních opatření v časné i dalších fázích po úrazu,“ vysvětluje Hana Klosová.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.