Popeláři na některých místech bojují se sněhem. Na svých trasách se proto zpožďují

3. únor 2017

Lopaty a silné ruce teď potřebují popeláři, kteří každé ráno vyráží do ulic. Hromady sněhu shrnutého ze silnic a chodníků jim zatarasily přístup ke kontejnerům. Tu si tak občas musí prokopat. A to samozřejmě znamená zdržení.

V Lobodicích na Přerovsku má popelářský vůz problémy s odhrnutým sněhem. Jeho posádka má co dělat, aby popelnice dostala ze závějí až na silnici. „Někdy to ani neodhrnou, člověk to musí přes to tahat. Zkuste se zeptat řidiče, jak se mu jede, a uvidíte, co vám řekne,“ říká člen posádky.

Paní Marie jim ale popelnici nachystala. „Jak by se to tahalo, špatně se to tahá. Oni sem nikdy nezajíždí, ani v létě. Vždycky musíme popelnice vynést k hlavní cestě,“ popisuje.

Jinde ale stojí kontejnery zasypané sněhem. I s tím si musí popeláři poradit. „Osádky svozových vozidel jsou vybaveny lopatami a příslušným nářadím, které využijí při úklidu,“ říká provozní náměstek Jiří Fryc z Technických služeb města Olomouce.

Ve městě navíc popeláři často bojují s tím, že u krajnice zůstává sníh shrnutý z chodníků i silnic. Ten vytvoří bariéru.

„Spousta občanů to vnímá a sami nám s tím pomohou, respektive připraví odvozové stanoviště, tak aby popeláři mohli nádoby přiblížit ke svozovému autu, vysypat a vrátit na místo. Tam kde to není připraveno, tam si to musí osádka zajistit sama“ vysvětluje Fryc.

„Svoz odpadu probíhá standardně, trasy se nemění. Dochází pouze k časovému prodloužení, tím že je na některých stanovištích nutno si vytvořit prostor,“ uzavírá provozní náměstek. Zpoždění podle něj popeláři mívají kolem třiceti minut.

autor: tas
Spustit audio