Poplatky za dětské kroužky se zvyšují. Střediska volného času se snaží vyjít rodičům vstříc

24. srpen 2022 11:03

Zvyšující se ceny energií a dalších nákladů se promítnou v částkách, které rodiče budou v nadcházejícím školním roce platit za zájmové kroužky svých dětí. Zatímco za výtvarku si někde připlatí desetikoruny, za některé náročnější volnočasové aktivity to můžou být i stokoruny. Střediska volného času se snaží na situaci reagovat a nabízí rodičům třeba splátkový kalendář.

„Dcera chodí do mažoretetk a do výtvarky a syn chodí do ragby a do fotbalu. Ragby bude určitě o nějakou částku zdražené, dceřiny kroužky ne,“ říká paní Jana, která už obě děti do kroužků zapsala. Rodina za ně podle ní platí ročně zhruba deset tisíc korun. Zdražení sice rodiče řeší, ale děti v jejich zájmech omezovat nechtějí. „V dnešní době to na výdajích pociťujeme, ale samozřejmě to uhradíme, protože chceme, aby děti sportovaly,“ dodává Jana.

„V dnešní době to na výdajích pociťujeme, ale samozřejmě to uhradíme, protože chceme, aby děti sportovaly.“ 
Maminka Jana

Podle cen se teprve v září rozhodne další maminka dvou dětí z Olomouce. Obě navštěvují sportovní a hudební kroužky. Rodina tak za jedno dítě platí ročně zhruba pět tisíc korun. Podle aktuálních cen a případného zdražení z nabídky kroužků teprve v následujících týdnech vyberou. „Nebyl by to problém, ale děti by nechodily do tolika kroužku, jako chodili dosud, ale vybrali bychom třeba jenom dva místo čtyř,“ říká další z maminek.

Zápisy kroužků už spustila řada domů dětí a mládeže. Zatímco někde zatím ceny drží, jinde už teď ví, že se do nich promítnou zvýšené náklady. Například podle Blanky Maškové, ředitelky Střediska volného času ATLAS a BIOS v Přerově, museli zdražit průměrně o 250 korun.

Možností je i splátkový kalendář

„Částky, které vybíráme, hradí náš provoz. Vzhledem k tomu, že elektřina šla nahoru desetkrát, plyn taky, tak s tím prostě musíme počítat,“ uvádí Mašková. Středisko se podle ředitelky proto snaží najít cesty, jak rodinám placení kroužků usnadnit. „Chápu, že třeba v období toho září, když se nakupuje do školy, je to pro ty rodiny celkem nápor. Proto můžou platit až do konce října nebo si domluvit splátkový kalendář,“ doplňuje ředitelka.

Kvůli rostoucím energiím a dalším nákladům zdražují také další domy dětí a mládeže v Olomouckém kraji. Mírně cenu kroužků zvedli také v Šumperku. „Samozřejmě jsme nějaké zvýšení museli udělat vzhledem k nárůstu energií. Je to v řádech desetikorun až stokorun.“ říká Martin Kuchtík, zástupce ředitelky šumperského Střediska volného času.

Zápisy do kroužků na řadě míst umožní ještě během prvních podzimních týdnů.

Spustit audio