Popraskané zdi, odlepená dlažba. Jídelna v Ústí potřebuje neodkladně opravu

14. únor 2017

Do školní jídelny v Ústí nad Orlicí chodí na obědy denně přes tisíc školáků. Její vedoucí dlouhodobě upozorňuje na špatný stav budovy. Ve zdech se objevily praskliny, děti zakopávají o uvolněnou dlažbu na vyboulené podlaze. Město zvažuje, že strávníky přesune jinam, nebo starou budovu opraví.

„Technické závady jsou dlouhodobé. My už jsme to na město hlásili několikrát. Statik nás ujišťoval, že by se nemělo nic stát, že by to mělo vydržet. Lepíme kachličky, aby o ně děti nebrkaly a nevznikl nějaký úraz,“ říká vedoucí jídelny Naděžda Stránská.

„Už se to děje delší dobu, ale až teď na podzim se s tím začalo něco dělat. I strávníci říkají, že by s tím město mělo konečně něco udělat. Není to naše budova, je města,“ doplnila Stránská.

„První statické poruchy jsme zjistili na podzim loňského roku, kdy došlo k narušení budovy. To narušení se projevilo zejména v prasknutí obvodového zdiva v suterénní části,“ vysvětluje starosta Petr Hájek ze SNK Oušťáci.

Školní jídelna v Ústí nad Orlicí: na zvlněné podlaze praská dlažba

Podle starosty jsou dvě možné varianty řešení: „Jednak je možné přemístění do opuštěné jídelny v budově okresní správy sociálního zabezpečení, ale zároveň se v tuto chvíli zpracovává stavebně technické posouzení, které by nám mělo vyčíslit jednak rozsah finančních nákladů na provizorní, ale i celkovou rekonstrukci této jídelny.“

Jídelna stále funguje, děti tam chodí. Podle starosty nikomu ale nehrozí nebezpečí: „V současné době jídelnu monitorujeme, zároveň při sněhových přeháňkách jsme odstranili mokrý sníh, aby nedocházelo k přetížení střešní konstrukce a obvodového zdiva. V tuto chvíli nehrozí bezprostřední nebezpečí, ale ta situace si vyžaduje řešení, které nemůžeme odkládat. To řešení se uskuteční v průběhu letních prázdnin.“

autor: Zuzana Pecháčková
Spustit audio