Pořadatelé vánočních trhů váhají s přípravami. Není jasné, v jaké podobě budou probíhat

19. říjen 2020

Desítky stánků s punčem nebo rukodělnými výrobky, kluziště a bohatý kulturní program. Tak vypadají oblíbené vánoční trhy v Olomouci, které každoročně navštěvují tisíce lidí z celé republiky i ze zahraničí. Ty letošní by podle původního plánu měly začít skoro za měsíc. A zatímco normálně jsou už touto dobou přípravy v plném proudu, letos kvůli pandemii koronaviru pořadatelé stále neví, jak budou trhy vypadat. Nebo jestli vůbec nějaké budou.

„Určitě je to škoda, protože to tady má vždycky příjemnou atmosféru. Ale možná je asi lepší zůstat letos doma a udělat si to hezké doma,“ smiřuje se už pomalu s adventem bez vánočních trhů, tak jak je na ně zvyklá, paní Marie. Podle mluvčí olomoucké radnice Radky Štědré ale zatím ještě finální rozhodnutí o tom, jak nebo jestli vůbec trhy proběhnou, nepadlo. „V tuto chvíli to vypadá, že by vánoční trhy mohly proběhnout, i když třeba v pozměněné podobě. Týká se to samozřejmě jak rozdělení do sektorů, tak kulturního programu. To znamená, že pokud by nouzový stav opravdu skončil, mohly by se přípravy na trhy rozběhnout,“ uvedla Štědrá.

Ani v Olomouci nechybí tradiční řemesla, stánky s vánočními ozdobami, cukrovinkami nebo hračkami

Ve velké nejistotě jsou teď hlavně samotní prodejci. Například Jan Kubeš, který má každý rok v Olomouci stánek s produkty z medu. Právě vánoční trhy jsou pro něj hlavním vrcholem prodejní sezóny. „Pro mě je možná horší verze, že budou trhy v nějaké okleštěné verzi, kdy nám zůstanou náklady, ale nebude tam třeba program a nebudou tam lidé a nám vlastně zůstanou náklady a nebudou tržby,“ říká Kubeš.

Naopak v Prostějově už přípravy na vánoční trhy běží. A to včetně výběrového řízení na provozovatele kluziště. „Nechceme už teď v polovině října říkat, že nic dělat nebudeme. Co se týče programu, tak ten nebude asi tak hojný, ale co se týče stánků, tak nikdo zatím nerezignoval. Uvidíme, co bude,“ říká náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová z ODS.

Vánočních trhů se zatím ještě nechtějí vzdát ani radnice v Přerově nebo v Šumperku.

Spustit audio