Poradny i mateřské a základní školy letos evidují víc žádostí o odklad školní docházky. Většinou kvůli covidu

4. červen 2021

Nejen v Libereckém kraji přibylo letos dětí, které budou mít odklad nástupu do školy. Jejich rodiče je chtějí dát do první třídy pro jistotu o rok později. Redaktorka Šárka Škapiková zjišťovala proč.

Mateřské a základní školy i pedagogicko-psychologické poradny v Libereckém kraji letos evidují víc žádostí o odklad nástupu. Důvod je podle odborníků nasnadě: epidemie koronaviru. Rodiče nemají jistotu, jaký bude režim v novém školním roce, a tak chtějí raději nechat svoje děti déle ve školce. A někteří je chtějí učit sami - přibývá totiž i žádostí o individuální domácí výuku.

Více odkladů zaznamenala třeba Mateřská škola Motýlek v Liberci, nárůst je z obvyklých 10 dětí na 15. Podle ředitelky Martiny Suchomelové stojí za vyšším číslem epidemie koronaviru. „Někteří rodiče si myslí, že by si asi neuměli poradit s distanční výukou,“ říká.

Čtěte také

V pedagogicko-psychologické poradně v Liberci také zvýšený zájem o odklady evidují, není ale razantní, jde zhruba o 15 procentní navýšení. I podle ředitelky poradny Jany Hlavové stojí za situací covid. Nicméně koronavirus a s ním spojená opatření nemohou rozhodovat o tom, které dítě může školní docházku řádně nastoupit a které ne.

Méně dětí letos nastoupí třeba i do základní školy Šumava v Jablonci nad Nisou. I tam vidí ředitel Jan Kolář za nárůstem počtu odkladů obavy rodičů, nejen z distanční výuky, ale také třeba z mimořádných opatření. „Někteří rodiče měli jistou dávku nejistoty v tom, jak budou nástupy do školy probíhat, jestli děti budou třeba muset být ve třídě v rouškách,“ říká.

Poradny letos evidují také nárůst žádostí o individuální domácí vzdělávání. Do liberecké poradny přišlo letos 34 žádostí. Loni to bylo 19. Poradna vyhověla nadpoloviční většině žádostí. „Jen jsme upozorňovali na to, že to individuální vzdělávání, které bude paralelně s běžnou prezenční výukou, se bude lišit.“ upřesňuje Jana Hlavová.

Poradna dostala i několik žádostí o předčasné zaškolení, a dokonce jednu kuriózní. Poprvé za 20 let půjde v Liberci do první třídy holčička, které bude v září teprve pět a půl roku. Je ale tak šikovná, že podle poradny výuku bez problémů zvládne.

Spustit audio

Související