Porcelán, který používají největší hotely musí něco vydržet a hostům padnout do ruky

Kaolín, křemen a živec. Tři základní suroviny, které jsou zapotřebí k výrobě porcelánu. A protože na území Karlovarského kraje se od 18. století těžil ten nejkvalitnější kaolín, vzniklo v kraji více než 30 různých porcelánových značek.

Porcelánku Thun založil v roce 1794 hrabě František Josef Thun v Klášterci nad Ohří. Společně se závodem v Lesově a Nové Roli dnes tvoří největší českou porcelánku - společnost Thun 1794. Podle ředitele společnosti Vlastimila Argmana vyrábí právě Thun velmi specifický porcelán: „Je to takzvaný tvrdý porcelán. Odvozeno je to od toho, že se pálí nad 1405 stupňů Celsia, jiní výrobci porcelán pálí o 40 až 50 stupňů níž.“

Sídlem společnosti se stala Nová Role, právě v místním areálu jsou umístěny provoz a výroba. Závod je vybaven moderními technologickými zařízeními a ročně vyprodukuje 3 500–4000 tun porcelánu. Celý proces výroby porcelánu trvá několik týdnů a začíná zpracováním zmiňovaných tří základních surovin. Z hmoty ve formě válečku se následně vyrábí všechny „ploché“ kusy porcelánu na poloautomatickém stroji. Pro výrobu produktů obsahujících dutiny se pak používá tekutá hmota, která se vlévá do sádrových forem.

Následně polotovar projde ručním začištěním a prvním výpalem, kdy je v peci zhruba 16 hodin. Poté projde glazováním, to se provádí ručně nebo na strojích. Následuje druhý výpal. V závěru výrobky prochází kontrolou, míří na dekoraci a třetí výpal. Během celého procesu se výrobky pečlivě kontrolují.

Porcelán pro hotely

Hlavním výrobním artiklem porcelánky Thun je běžný porcelán do domácnosti takzvaný užitkový porcelán. V nabídce ale mají i 6 kolekcí hotelového porcelánu. Hotelový porcelán se od běžně užívaného porcelánu v domácím prostředí odlišuje především svou odolností.

Je totiž o něco silnější neboli robustnější než ten užitkový právě z důvodu zvýšené zátěže v restauračním a hotelovém prostředí. Hotelový porcelán je vhodný do všech typů myček včetně těch profesionálních používaných v hotelových provozech. Porcelánové šálky ze všech hotelových kolekcí jsou štosovatelné do sebe z důvodu úspory místa v hotelových kuchyních, velký důraz je kladen i na ouška. Jedná se o estetický, ale především praktický důvod – ouška musí zákazníkovi dobře padnout do ruky.

Porcelán hotelové řady značky Thun v současné době používají hotely především v Karlovarském kraji. Z porcelánu Thun tedy můžete posnídat či povečeřet např. v Grandhotelu Pupp, hotelu Dvořák či hotelu Thermal, kávu si vychutnáte v hotelu Imperial ve Františkových Lázních. Setkat se ním můžete i v hotelech a kavárnách v zahraničí, například v Německu, Chorvatsku, Itálii, Španělsku či Rakousku.