Porota vybrala vítězný návrh na rekonstrukci Masarykova náměstí v Uherském Hradišti

28. březen 2024 11:34

Uherské Hradiště zveřejnilo výsledky architektonické soutěže na rekonstrukci Masarykova náměstí. Porota vybírala z jedenácti návrhů, vítězem se stal autorský kolektiv společnosti ofschem architekti z Brna.

Soutěž na architektonické řešení centra Uherského Hradiště byla otevřená, anonymní a dvoufázová. Do řešeného území byly kromě samotného Masarykova náměstí zahrnuty také ulice Nádražní, Protzkarova a Poštovní. Potřebu nového řešení vyvolala koncepce dopravy v centru, která počítá s uzavřením Nádražní ulice pro automobilovou dopravu a redukcí parkovacích kapacit.

Vítězný návrh společnosti ofschem architekti zahrnuje celkové scelení plochy náměstí a v severní části náměstí vytvoření oddychového prostoru s novým vodním prvkem. Ze studie vyplývá, že v budoucnu se na náměstí motoristé dostanou pouze z ulice Poštovní a Nádražní ulice se promění v pěší zónu.

Jak uvedl vedoucí útvaru městského architekta Aleš Holý, studie představuje jen základní filozofii budoucí podoby náměstí a bude se ještě dál rozpracovávat. Realizace by mohla začít za dva až tři roky.

Soutěžní návrhy najdete na stránkách města Uherské Hradiště, budou také představeny na výstavě, jejíž vernisáž je plánována na pondělí 29. dubna 2024 v 16 hodin v jezuitské koleji na Masarykově náměstí.

Spustit audio

Související