Poruchy příjmu potravy už dávno nejsou jen problémem mladých dívek, říká lékař Dalibor Pastucha

15. listopad 2018

S anorexií, bulimií a bigorexií bojují obě pohlaví všech věkových kategorií. „ Výjimkou nejsou dívky ze základních škol ani dospělé ženy,“ potvrzuje MUDr. Dalibor Pastucha.

Jde o psychické onemocnění a pacienti, kteří jím trpí, potřebují odbornou pomoc. „V naprosté většině jsou to lidé velmi inteligentní. Proto dokáží dlouho a dobře své potíže skrývat,“ vysvětluje olomoucký lékař a dodává, že by rodina a přátelé měli vnímat různé signály.

Takovým signálem může být to, že se v jejich okolí někdo výrazně mění. Straní se společnosti, nadměrně cvičí, nosí větší oblečení, než je potřeba. Najednou si sám připravuje jídlo, omezuje výběr potravin, zmenšuje porce.  Je až patologicky fixovaný na to, co jí, a velmi podrobně zkoumá složení, množství látek a živin v potravinách.

K tomu mu začínají padat vlasy, mění se jeho kůže, která je suchá, bledá a šupinatá, lámou se nehty. Nemocní mají tendence omdlévat, agresivně reagují na dotazy o zdravotním stavu, o kterém se nechtějí vůbec bavit.

Dalibor Pastucha upozorňuje, že mentální anorexie může probíhat i v atypických formách. „Často si představujeme jen velmi vyhublé dívky, ale může jít i o ženy, které jsou i obézní a začnou radikálně hubnout.“ Způsob hubnutí pak naznačí, že jde o potíže s příjmem potravy.

Jaký je rozdíl mezi anorexií, bulimií a bigorexií? Poslechněte si poradník s MUDr. Daliborem Pastuchou.

autor: voj
Spustit audio