Posilování právního povědomí v dětských domovech. Advokáti připravují mladé lidi na budoucnost

16. květen 2023 09:20

V Olomouci odstartoval v pondělí projekt s názvem Advokáti do dětských domovů. Organizátoři chtějí jeho prostřednictvím děti seznámit s právními základy. Třeba s tím, na co si dávat pozor při uzavírání nájemních nebo pracovních smluv. Projekt zahájila série přednášek pro pracovníky dětských domovů, kteří mají k dětem nejblíž.

V prvních přednáškách se advokáti a právníci zaměřují na pracovní, rodinné a trestní právo a představí ho zaměstnancům dětských domovů, protože právě ti jsou totiž dětem nejblíž.

Do Olomouce dorazil i ředitel dětského domova v Plumlově Radim Kratochvíl, a to s konkrétními věci, které v dětském domově řeší.

„Náš zajímají věci, se kterými se denně setkáváme. Například rozsudky, kterými se nařizuje ústavní výchova, ale to je spíš věc, která se týká nás jako zaměstnanců nebo mě jako ředitele, abych skutečně tomu rozsudku rozuměl. Co se týká dětí, tak tam jde spíš o následnou péči po odchodu z dětského domova. Děti mohou být vehnáni do nějaké dluhové pasti, můžou tam být věci okolo bydlení atd.,“ zmiňuje Kratochvíl.

Projekt sice odstartoval v Olomouci, ale postupně s ním chtějí organizátoři zamířit i do jiných koutů republiky, a také přímo za dětmi v dětských domovech.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio