Poslechněte si příběh Arionovy kašny jako drama, dokument a reportáž

8. březen 2018
Arionova kašna v Olomouci

Aktuálnímu ročníku mezinárodní rozhlasové tvorby vládne vodní živel. Český rozhlas a vodu spojují vlny, dynamika a také jedna společná adresa. Na Horním náměstí v Olomouci najdete jak sídlo regionální stanice ČRo Olomouc, tak i Arionovu kašnu.

Právě příběh o řeckém básníkovi a hráči na kitharu byl inspirací pro Petra Stančíka, známého českého spisovatele a držitele ceny Magnesia Litera, který pro letošní 34. ročník mezinárodní rozhlasové tvorby připravil tři zpracování příběhu Arionovy kašny. Jak jinak než jako drama, dokument a reportáž.

Co pro Vás znamená voda? Jste vy sám vodní živel – milovník vodních sportů, potápění, nebo máte z vody respekt?

Ano, vodu miluji. Sportovcem věru nejsem, ale od dětství se rád kachním, cachtám i ráchám. Také miluji nechat se masírovat proudem pod jezem či nořit se do horkých minerálních pramenů. A vodu v rozličné míře obsahuje i většina mých oblíbených nápojů.

Které pojetí Arionovy kašny se vám psalo nejlépe a proč?

Určitě řecké drama. Hexametry ze mne padaly jako lstiví Řekové z útrob dřevěného koně. Asi proto, že mám řecké drama rád. Aischyla, který zavedl druhého herce, i Sofokla, který zavedl třetího a čtvrtého herce. Chtěl jsem do divadla zavést pátého herce, ale řekli mi, že už je pozdě.

Arionova kašna vznikla v roce 2002 a doplnila tak soubor olomouckých barokních kašen inspirovaných řeckou mytologií. Je vám jedno z těchto historických období blízké, ať už z tvůrčího hlediska, nebo osobního zájmu?

Moje nejoblíbenější období je pozdní gotika, ale antické Řecko bylo taky moc pěkné. Trojice moudrých mužů – Pythagoras, Empedokles, Platon – vymyslela všechno důležité na světě. Filozofové po nich jsou už jen epigoni, komentátoři nebo pošetilci. Naproti tomu české baroko je mi blízké u žen.

Co aktuálně připravujete?

Právě dokončuji svůj nový román Nulorožec. A v pátek 13. dubna chystám obnovený středověký svátek Kopí a Hřebů na Karlově náměstí v Praze, přijďte se podívat.

Příběh Arionovy kašny ve zpracování spisovatele Petra Stančíka.

autor: mav
Spustit audio