Pošlete SMS do hotelu a oni vám ty boty vytisknou, říká o současné 3D technologii hybridní designér Oldřich Vojta

Vystudoval Taneční konzervatoř hl. m. Prahy, ale zranění mu nedovolilo v tanci naplno pokračovat. Našel se v oboru designu. Navrhuje divadelní kostýmy a módu a zajímá se o svět nových technologií.

Do něj Oldřich Vojta nahlédl při svém tříletém působení v designérských studiích v čínském Pekingu. Má za sebou významná ocenění za návrh obuvi v 3D tisku a také za spolupráci na chytré masce, která ve smogem zatížených oblastech pomáhá lidem dýchat čerstvý vzduch.

Chtěl by do České republiky přinést a plně rozvinout technologii 3D knittingu neboli 3D tkaní. Vidí v něm nejen usnadnění výroby oděvů a obuvi.

3D bota, která byla vystavena v pařížském Louvru a dnes je ve stále expozici vedení Pekingského Design Weeku

„Při této technologii nevzniká žádný odpad. Využije se přesně takové množství, jaké je k výrobě potřeba. Už jenom proto to má podle mě velký smysl. Navíc se s touto technologií dá propojit elektricky vodivé vlákno. Jeho napojením s různými senzory se docílí toho, že není potřeba kabelů, když se vyrábějí například oděvy pro sportovce, které zkoumají, jakou mají zátěž. Využití má ale i v lékařství. Senzory v oděvech nebo obuvi mohou pomoci lékařům s přesnější léčbou,“ vysvětluje mladý designér.

V současnosti Oldřich Vojta dokončuje studium hudební a dramatické pedagogiky na Západočeské univerzitě v Plzni a hlásí se ke studiu do ateliéru Designu obuvi na Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně.

autor: pese
Spustit audio