Poslouchejme lékaře, ale i sami sebe, radí psychosomatička Andrea Smržová

26. listopad 2020

Psychosomatika má bio-psycho-sociální základ. K člověku je podle ní potřeba přistupovat jako k celku, neoddělovat tělo a duši. „Není možné nebrat v potaz emoce a vztahy, které nás ovlivňují,“ tvrdí MUDr. Andrea Smržová.

K nejčastějším problémům, které se nedaří léčit klasickou medicínou, ale vy je stále pociťujete, patří chronické bolesti hlavy, břicha, zad a kloubů, únava, nespavost, ekzémy, zažívací potíže nebo bušení srdce a píchání na hrudi. Pomoci může právě psychosomatika.

Před šesti lety prodělal jeden z posluchačů Českého rozhlasu Olomouc embolii plic a následně trombózu. Nechtěl se smířit s tím, že bude do smrti brát léky a nosit punčochy. Obrátil se proto na psychosomatika. „Léky už roky neužívám. Ale je to hodně o hlavě, musíte si to tam správně nastavit. Nenatahujme ruku po tabletě, podívejme se na sebe shora,“ svěřil se ve vysílání.

Souhlasí s ním i MUDr. Smržová z III. interní kliniky nefrologické, revmatologické a endokrinologické Fakultní nemocnice Olomouc. Nesmíme se podle ní snažit všechno vyřešit hned, chce to čas. „Musíme sledovat, jak k nám promlouvají projevy jednotlivých nemoci. Nebagatelizujme, ale zároveň nezveličujme,“ radí.

autor: voj
Spustit audio