Postavil plot na pozemku města. Rozzlobil tím celou prostějovskou městskou část

7. červen 2018

Měsíce sporů s úřady mají za sebou lidé z Domamyslic, městské části Prostějova. Jeden z místních obyvatel si totiž u potoka postavil oplocení na městském pozemku. Tím ale zabránil průchodu ostatním.

Muž tvrdí, že ho obtěžovali bezdomovci. Jenže lidé byli zvyklí kolem vody chodit. Stavební úřad jim pomohl až po několika měsících. Na jeho příkaz ale zmizela jen část plotu. Problém tak dál zůstává nevyřešený.

„Tento pozemek, který má mít vlastník zhruba tři metry do hranice svého plotu, přesahuje minimálně o 2,2 metru hranici městského pozemku. My se jako osadní výbor snažíme minimálně rok a půl toto oplocení odstranit. Slyšíte, že zní alarm pana Maráka. Asi je nerad, když mu tady někdo projde, i když se nejedná o jeho pozemek,“ říká Jiří Zakopal, člen osadního výboru v Domamyslicích.

Jiří Marák na schůzku osadního výboru nakonec i přes předchozí domluvu nedorazil. Do telefonu ale řekl, že věc považuje odstraněním jednoho ze dvou plotů za vyřízenou.

„Já jsem to tam nechal ohradit, aby lidi nelákalo procházet po mém pozemku,“ říká.

Stezku kolem potoka podle osadního výboru využívali v minulosti především pejskaři. Potvrzuje to i Miloš Vitásek z nedalekého bytového domu. Oplocení mu ale nevadí, sám kolem potoka nechodil.

„Lidi si stěžovali kvůli psům. Mně by se to ale taky nelíbilo. Chodili mu za domem se psy a zkracovali si cestu z hospody,“ říká.

Podle náměstka prostějovské primátorky Jiřího Pospíšila z hnutí Pévéčko oplocení na městském pozemku nestojí: „Druhý plot, který tam stojí, je na pozemku pana Maráka.“

Jiří Marák teď navíc žádá město o směnu sousedních pozemků. Vyjádřit se k ní má právě domamyslický výbor. Ten se nakonec shodl, že věc odloží do doby, než na schůzku přijde i Jiří Marák a vysvětlí své důvody. Mezitím požádá město znovu o přeměření hranic pozemků.

autor: tas
Spustit audio