Postavit úplně novou ulici v historickém centru města? V Přerově takové místo našli

21. říjen 2016

Úplně novou ulici chtějí otevřít v historickém centru Přerova. Vznikne v neudržovaném vnitrobloku propojením Žerotínova náměstí a Kainarovy ulice. Magistrát už k tomu připravuje studii. Vlastníci okolních objektů jsou nadšení. Doufají, že úpravy vylepší neupravené dvorky a stanou se atraktivní částí města.

„Stojíme na prostoru, kde byla židovská část přerovského města. Ta lokalita je velmi zajímavá. Je to centrum města, které je schované před ruchem aut, který je v Přerově dost velký,“ říká přerovský patriot Michalem Petrem v Kainarově ulici.

Kdo o proluce v ní neví, nikdy by ho nenapadlo hledat právě v těchto místech. Mezi neudržovaným křovím k ní vede rozbitá asfaltová cesta plná děr.

Michal Petr v jednom z malých dvorků vede dětský sportovní oddíl. To, že by se ze zanedbané části v centru stala úplně nová ulice s odpočinkovou zónou je pro něj skvělou zprávou: „Slibuji si to, že to nabídne lidem odpočinek v centru města. Od maminek s kočárky, které jsou pravidelnými dopoledními návštěvnicemi až po rodiče s dětmi.“

Úředníci přerovského magistrátu už jednou vybudování ulice plánovali. Z příprav sešlo. Teď je ale definitivně přesvědčili majitelů okolních domů. Sepsali dokonce memorandum.

„Sami vlastníci nemovitostí, kteří prohlášení podepsali, s námi chtěli obnovit jednání. Proto jsme se k této myšlence vrátili. Více nám ale řekne až studie inženýrských sítí, kterou zpracují odborníci,“ říká mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Novou ulicí v centru Přerova by se tak lidé poprvé mohli projít už v příštím roce.

autor: kra
Spustit audio