Postoupky na Kroměřížsku jsou v Česku šachovou mocností

21. červenec 2017

Malá obec u Kroměříže už dvacet let úspěšně konkuruje velkým městům jako je Praha nebo Brno. Ve vesnici Postoupky žije jen asi 550 obyvatel, přesto tam vychovávají šachisty, kteří obstojí v celorepublikové konkurenci. Jak to dělají?

Postoupky jsou šachovou velmocí. Že jste o malé vesnici kousek od Kroměříže nikdy neslyšeli? Není divu. Má jen asi 500 obyvatel. Jenže tamní oddíl už dvacet let vychovává úspěšné šachisty, kteří konkurují těm z Prahy nebo Brna a vozí trofeje z tuzemských i zahraničních soutěží. Čemu za svůj úspěch vděčí zjišťoval Pavel Sedláček.

Vladimír Opluštil vede postoupské šachisty už dvacet šest let. On a jeho kamarádi stojí za tím, že celé republika obdivuje mládežnické úspěchy vesnického oddílu z Kroměřížska.

„Jeden z největších talentů, které jsme tady vychovali je Karel Malinovský. Tomu se podařilo získat několik medailových umístění na mistrovství republiky. Reprezentoval pak Českou republiku na mistrovství světa,“ vzpomíná Opluštil.

Postoupský oddíl by těžko mohl mít takovou kvalitu, pokud by se jeho mládežnici rekrutovali pouze s této vesnice. Úspěšná metodika ale časem přilákala malé šachisty z míst i desítky kilometrů vzdálených. Jedním ze současných obrušovaných klenotů je osmiletý Tomáš Daniel Kubín, který má už za sebou úspěch i na celorepublikovém šampionátu.

Osmiletý šachista Tomáš Daniel Kubín z postoupského oddílu.

„Mamka mě přihlásila do šachu, protože taťka, když byl malý, taky hrál šachy. Trochu mě to učil. Poprvé v kroužku mě to moc nebavilo, ale pak mě to začalo bavit. Začal jsem se učit a pak jsem už vyhrával, tak mě to hodně bavilo,“ říká osmiletá naděje oddílu.

Trofeje sbírají ale také děvčata z postoupského šachového oddílu. Lucii Vaňharové je čtrnáct let.

„Začala jsem, když jsem šla do první třídy. Viděla jsem pana učitele, co tam trénoval kroužek. Pak jsem začala chodit k panu Opluštilovi na tréninky,“ popisuje, jak se dostala k šachu.

V kvalitě žákovských šachistů se postoupští můžou bez falešné skromnosti srovnávat s největšími tuzemskými městy.

„Můžeme se měřit klidně i třeba s oddíly jako je Lokomotiva Brno, to je vyhlášený šachový klub,“ říká s hrdostí v hlase i pohledu šéf postoupských šachistů Vladimír Opluštil.

Jenom lituje zlomu, který v životě člověka logicky přináší ukončení střední školy. „Jdou na vysokou školu a trošku nám tady z toho regionu utíkají pryč do Brna, do Prahy, takže je to složitá práce,“ vysvětluje.

A co vlastně rozhoduje o tom, že mladý šachista bude v kariéře úspěšný? Podle Opluštila musí mít dítě zpočátku hlavně velký zájem a něco talentu. „Pak je to na trenérovi, aby ho k šachu ještě trochu víc přivedl. Aby ho naučil, jak má správně trénovat a potom už víceméně od patnácti let to už je většinou hotový šachista, který už se jen zlepšuje díky své individuální přípravě,“ popisuje.

Také do šachu vstupují moderní technologie. Každý si může zahrát po internetu proti počítači, nebo i online se soupeřem z jiného kontinentu.

„Děti málo čtou. Je spousta krásných šachových knih, ale málokdo je otevře. Takže využíváme online tréninkové metody. Samozřejmě nemyslím tím jenom hraní po internetu. To zase tolik nedoporučujeme, protože opravdu tu živou hru nikdo nenahradí, souboj přímo na šachovnici,“ dodává k tomu Vladimír Opluštil.

autor: pes
Spustit audio