Postrach přírody se probouzí. Klíšťata už začínají být aktivní

19. březen 2019 10:03

V přírodě by se už v těchto týdnech mohla začít vyskytovat klíšťata. Upozornila na to Krajská hygienická stanice v Liberci. Kde hrozí nebezpečí?

Na některých místech Libereckého kraje se už mohou objevit klíšťata. Podle hygieniků by proto měli být lidé ostražití. Klíšťata mohou být třeba ve starém spadaném listí nebo v lesní půdě. Nevyskytují se zatím plošně, ale jen místy.

Úkryt ve spadaném listí

Závisí to tedy hodně na tom, kde se pohybujeme – třeba v lese je hostitelem klíšťat lesní zvěř. Pokud hrabeme staré listí na zahradě, i tam je riziko, že klíště chytneme. Klíšťata mají ráda vlhko a ne příliš vysoké teploty. Proto mohou být aktivní i při teplotách kolem deseti stupňů nad nulou.

Stovky infikovaných klíšťat žijí na ježcích a veverkách ve městech

Klíště

Na tělech ježků, veverek a kosů ve městech se drží stovky klíšťat. Jihočeští parazitologové prokázali, že hodně z nich je nakažených lymskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou.

Oteplování jim nahrává

Klíšťata přenáší onemocnění jako je například klíšťová encefalitida a lymeská borelióza. Klíšťatům se lépe daří v nížinách a to proto, že je tam tepleji, zimy jsou mírnější a trvají kratší dobu. Podle hygieniků se ale klíšťata kvůli oteplování v posledních letech šíří i do oblastí, kde byl jejich výskyt dříve vzácný.

Klíšťová encefalitida se do Libereckého kraje v posledních letech šíří z Ústeckého kraje, shrnuje za krajskou hygienickou stanici mluvčí Zuzana Balašová: „V posledních několika letech je patrné její postupné pronikání z oblasti Ústecka do okolí České Lípy, Liberecka a Jablonce nad Nisou.“

U lymeské boreliózy je to trochu jinak. Významné geografické rozdíly nejsou, nákaza je rozšířená rovnoměrně. Počet zachycených případů těchto nemocí v našem kraji kolísá. Třeba loni bylo případů boreliózy 291 případ a klíšťové encefalitidy mnohem méně – osmnáct. Rok předtím to bylo 245 a 26.

autor: Jan Charvát
Spustit audio