Potštát financuje opravu hrobky rodu Walderode na městském hřbitově. Hrozilo její zřícení

9. říjen 2018

Důstojnou podobu dostane opět dominanta městského hřbitova v Potštátu na Přerovsku, hrobka šlechtického rodu Walderode. V posledních letech chátrala a hrozilo její zřícení. Vedení Potštátu proto rozhodlo, že ji na vlastní náklady opraví.

Restaurátor na potštátském hřbitově pracuje i v dešti. „Je tady termín, který se musí dodržet, takže musíme dělat v každém počasí,“ říká Tomáš Hořínek. S pomocí majzlíku a kladívka si chystá místo pro osazení rohové dekorace. „Je to motiv odpovídající době vzniku této hrobky, zdobený volutami,“ komentuje.

Tomáš Hořínek hrobku opravuje už třetí měsíc. Společně si prohlížíme její starší fotografie. „Tady jsou právě ty čtyři sloupy, které stály na cihlové základně, a ten základ se začal bortit, takže hrozila destrukce,“ ukazuje na fotkách.

Restaurátor Tomáš Hořínek pracuje na hrobce rodu Walderode za každého počasí

Na ústřední žulové desce jsou jména šlechtického rodu Walderode. Pod jménem Marie jsou i navzdory probíhající rekonstrukci čerstvé květiny. Kronikářka Potštátu Irena Kršková se tomu nediví. „Vzpomínka na paní hraběnku Marii Desfours-Walderode je stále živá, protože to byla osobnost, která byla dokonce oceněna císařem Franzem Josefem. Ona byla lidumilka, jezdila za pacienty, ti nejchudší a nemajetní, o ty pečovala zdarma. V ruksaku měla pecen chleba a bandasku s mlékem,“ vysvětluje kronikářka.

Vedení Potštátu rozhodlo, že potřebných 300 tisíc korun za opravu hrobky uhradí z městského rozpočtu. Restaurátor Tomáš Hořínek by ji měl dokončit do konce října.

autor: kra
Spustit audio