Pouliční muzikanti v létě z Olomouce mizí. Chybí nám studentské publikum, říká René Planka

10. srpen 2017

Busking, neboli pouliční hudební umění, patří k Olomouci stejně jako univerzitní studenti. Podobně jako vysokoškoláci se ale i muzikanti o prázdninách z ulic vytrácejí. Objíždějí jiná města. Turisté totiž studentské publikum nenahradí. V Olomouci tak teď nejspíš nepotkáte ani Reného Planku, který na Horním i Dolním náměstí hraje zhruba pět let.

„Často jezdívám v létě do Poděbrad, které má lázeňskou atmosféru. Navzdory tomu, že je to malé město, to tam žije. Mám rád Jižní Čechy, ale i spoustu dalších míst. Třeba Ostravu nebo Opavu. Přijde mi, že to žije skoro všude, kromě Olomouce. Na chleba s máslem to dá, ale víc asi ne,“ sdílí své zkušenosti René Planka.

Olomoucký muzikant a fotograf dnes na svém oblíbeném místě na rohu Horního náměstí a ulice 28. října hraje poprvé po několika týdnech a dlouho se nezdrží. Hned odpoledne vyráží i se svou kytarou na vlak. V Olomouci ho tak lidé uslyší zase až začátkem nového semestru, kdy budou ulice plné vysokoškoláků: „Těším se, podzim je tady v Olomouci kouzelný. To je ta Olomouc, kterou mám rád ze všeho nejvíc.“

Jazzové melodie a písně Karla Kryla, které mimo jiné patří do repertoáru Reného Planky, přes prázdniny nahradil hluk ze sezónních oprav ve městě. Hudba v ulicích teď chybí třeba důchodkyni Heleně: „Moc se mi líbí, jak hrají na kytary. Občas jim hodím do klobouku třeba dvacku.“

Umělecké produkce na veřejnosti dotváří atmosféru města

Ne všichni obyvatelé Olomouce jsou ale z takzvaného buskování nadšení a muzikanti v ulicích jim spíš vadí. „Připadá mi to obtěžující. Záleží tedy, jak hrají. Někdy se mi zdají jako bezdomovci, kteří si chtějí tímto způsobem vydělat peníze,“ myslí si paní Dagmar.

Oficiální stížnosti na pouliční hudebníky ale městská policie ani olomoucký magistrát neregistrují. Pokud buskeři neruší noční klid, v uměleckém projevu na veřejném prostranství jim nikdo bránit nemůže.

„Pokud se jedná o uměleckou produkci, tak je to určité dotváření atmosféry v centru města a není to žádný problém. Problém, který by museli řešit strážníci městské policie, je žebrání nebo nějaké obtěžující chování. To se ale určitě netýká umělců,“ potvrzuje mluvčí magistrátu Michal Folta.

Spustit audio