Pouť Hanáků, pohádkový les pro děti i zahájení kovářského fóra na Helfštýně

19. srpen 2022

Pokud strávíte tento víkend v Olomouckém kraji a ještě nevíte, jak využijete volný čas, možná vás zaujmou naše tipy.

Olomoucko

Pohodové odpoledne pro celou rodinu s hudbou, tak organizátoři popsali Zahradní sešlost. Na akci můžete vyrazit v sobotu od 15 hodin do zahrady kulturního domu ve Šternberku.

Ve Velké Bystřici se v sobotu utkají hasiči v požárním útoku, a to od 10 hodin v tamním amfiteátru. Večer pak chystají zábavu se skupinou Negativ.

Folklórem bude v neděli žít Olomoucko. Chystá se tam totiž další ročník pouti Hanáků z Loučky do Choliny. Začne v 9 hodin u kaple sv. Jana Křtitele v Loučce, bude pokračovat kolem studánky Svatá voda u Choliny a sochy Panny Marie Lurdské a vyvrcholí v 11 hodin slavnostní bohoslužbou v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Cholině.

Přerovsko

V Přerově se bude o víkendu závodit. Od pátku do neděle v Přerovské rokli pořádá tamní automobilový klub mistrovství Evropy v autokrosu.

Na hradě Helfštýně začne v neděli 34. ročník tradičního kovářského fóra. Kovářský tým během něj vytvoří před zraky návštěvníků unikátní dílo. Finální výtvor se stane součástí sbírky uměleckého kovářství hradu Helfštýna. Mistry černého řemesla mohou návštěvníci vidět v rámci vstupu do hradu, a to v historické hradní kovárně na třetím nádvoří. Kováři tam budou tvořit až do pátku 26. 8., kromě pondělí, kdy je na hradě zavřeno.

Prostějovsko

Čechy pod Kosířem lákají v sobotu všechny milovníky tance na Zámecký ples pod hvězdami. Začne na zámku v 19 hodin a na programu je vystoupení a workshop Kristýny Coufalové a porotce Stardance Jana Tománka.

Pro děti připravují v sobotu od 13 hodin v kempu Žralok u Plumlovské přehrady Pohádkový les. Malí návštěvníci si můžou vybrat ze dvou pohádkových tras, čeká je hasičská pěna, projížďky na koních, lesní bar, keramická dílna či tvořivá dílna s barevným pískem.

Šumpersko

Na koncert zve v sobotu česko-německé centrum setkávání. 22. ročník Koncertu smíření v 15 hodin v kostele sv. Jana Křtitele v Nové Senince u Starého Města.

Do Velkých Losin zamíří v neděli milovníci folklórní hudby. Na promenádním koncertě od 15 hodin na tamním náměstí vystoupí cimbálovka Josefa Marečka.

Jesenicko

Dětský den s myslivci chystají na sobotu v Javorníku. Začne na střelnici od 13 hodin. Návštěvníky čekají soutěže pro děti, ukázka trofejí i mysliveckého troubení.

Do Javorníku vás na sobotu pozveme ještě jednou, a to na soutěž Železný hasič Javornicka. Zdatní hasiči a hasičky změří svoje síly v silovém víceboji. Klání chystají tamní dobrovolní hasiči v Dolním parku od 10 hodin.

autor: mot
Spustit audio