Používáte při vaření jalovec nebo kardamom? Pokud nevíte, jak s nimi naložit, poradí vám Iva Hüttnerová
Naše babičky zpestřovaly jídla kořením odjakživa. Kupovaly ho na trzích nebo si sušily vlastní a vždycky věděly, jak ho správně použít. Mezi nejoblíbenější patřil kmín, pepř a mletá červená paprika. A na tom se nic nemění ani dnes.
Ale dřív se používalo i další, velmi voňavé koření. Například jalovec se přidával k rybě, kysanému zelí i k pečínce. Anýz zase nechyběl v oblíbeném domácím kompotu nebo v likérech.
Kardamom se používal při přípravě sladkých i slaných jídel. Neobešla se bez něj játrová paštika ani sladké pečivo. A v bohatších rodinách se používal také šafrán. Ovšem jen svátečně do pokrmů z ryb.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://olomouc.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://olomouc.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka